Infertilitatea la femei poate fi cauzată de diverși factori. Datorită medicinei moderne, au fost găsite diverse remedii pentru multe dintre aceste cauze. Există însă și cazuri în care tratamentele medicale pot da greș.
Cu toate acestea, cuplurile au și alte soluții, printre care și adopția. Așadar, chiar dacă există multe soluții pentru infertilitate, există, de asemenea, și multe cauze. Iată care sunt cele mai comune zece cauze ale infertilității la femei.
Există un număr de factori care pot influența fertilitatea femeilor în orice moment al vieții lor. Așadar, infertilitatea poate fi cauzată de unul sau mai mulți dintre cei zece factori prezentați în continuare:
- Sindromul ovarelor polichistice – această afecțiune medicală presupune schimbări complexe la nivelul hipotalamusului, glandelor pituitare și ovarelor, rezultând dezechilibrări hormonale care afectează ovulația. Acest sindrom este asociat cu rezistența la insulină, obezitate, pilozitate excesivă și acnee. Este cea mai comună cauză a infertilității la femei.
- Disfuncții hipotalamice – cei doi hormoni responsabili pentru stimularea ovulației în fiecare lună, hormonul de stimulare foliculară și hormonul luteinizant, sunt produși de glanda pituitară după un model specific în fiecare ciclu menstrual. Stresul fizic sau emoțional, o greutate foarte mare sau foarte mică ori o pierdere sau câștigare bruscă în greutate pot acționa asupra acestui model, influențând ovulația. Cel mai pregnant semn al acestei afecțiuni este menstruația neregulată.
- Insuficiența ovariană prematură – această afecțiune este cauzată de răspunsul autoimunității, organismul atacând din greșeală țesutul ovarian, sau printr-o pierdere prematură a ovulelor cauzată de probleme genetice sau de diverși factori externi, cum este chimioterapia. Aceasta se manifestă prin incapacitatea ovarelor de a produce ovule, precum și printr-o producție căzută de estrogen după vârsta de 40 de ani.
- Prolactină în exces – deși nu este foarte comună, această afecțiune este cauzată de glandele pituitare care pot elibera prea multă prolactină, ceea ce reduce nivelul de estrogen și cauzează infertilitate. Aceasta afecțiune este cauzată cel mai adesea de o problemă a glandelor pituitare, dar poate fi cauzată și de anumite medicamente administrate pentru a trata o altă boală.
- Boala pelvină inflamatorie– este o afecțiune a uterului și trompelor uterine cauzată de chlamydia, gonoree sau alte boli cu transmitere sexuală.
- Intervenții chirurgicale anterioare la nivelul abdomenului sau pelvisului, inclusiv operația pentru sarcina ectopică, în urma cărora ovulul fertilizat începe să se dezvolte în interiorul trompelor uterine și nu în uter.
- Tuberculoza pelviană – este o cauză majoră a infertilității în întreaga lume. Printre altele, aceasta se manifestă prin dureri în zona pelviană.
- Endometrioza – această afecțiune apare atunci când țesuturile care în mod normal se dezvoltă în uter încep să se dezvolte în alte locuri. Acest țesut suplimentar, precum și operațiile de extirpare pot cauza diverse blocaje la nivelul trompelor care pot împiedica contactul dintre spermatozoizi și ovule.
- Tumori benigne – aceste tumori sunt comune la nivelul uterului, însă unele dintre ele pot afecta fertilitatea prin blocarea trompelor uterine sau prin întreruperea procesului de implantare. Cu toate acestea, multe femei care prezintă fibromi pot rămâne însărcinate.
- Anormalități uterine – acestea anormalități pot fi prezente încă de la naștere sau pot fi căpătate în urma unui accident sau a unei operații. Indiferent de cauză, anormalitățile uterine reprezintă un alt fenomen care influențează posibilitățile unei femei de a rămâne însărcinată…