- Carnea preparată insuficient
Carnea care nu este preparată suficient termic poate duce la toxoplasmoză. Orice carne pe care o consumi trebuie să fie gătită foarte bine, pentru a evita dezvoltarea unor bacterii.
- Sucul proaspăt de fructe
Este de dorit să consumi cât mai multe fructe, dar trebuie să acorzi mai multă atenție atunci când vei comanda un suc de la un restaurant. Ai voie să consumi doar sucuri pasteurizate și care au un conținut de 100% de fructe. Important e să consumi alimente cât mai sănătoase și naturale. Coloranții din băuturi trebuie evitați numaidecât.
- Pateul
Nu este un preparat proaspăt, deci trebuie evitat. În plus poate conține și bacteria listeria, bacterie ce poate pune în pericol viața ta și a bebelușului.
- Carnea crudă
Carnea pe care o consumi trebuie să fie gătită foarte bine, iar dacă este vorba de carne care se prăjește, regula este aceeași. Atunci când carnea este suficient gătită, ea nu mai trebuie să aibă nuanța roz.
- Dacă în familia ta sunt persoane care au făcut alergie la anumite alimente, este mai bine să eviți arahidele pe toată perioada sarcinii. Mule femei se confruntă cu alergii abia în timpul sarcinii, iar tratarea lor este destul de dificilă și pot afecta copilul.
- Sushi
Dacă ești fan sushi, ne pare rău, dar trebuie să te dezamăgim. Timp de nouă luni va trebui să renunți la aceste bunătăți. Fructele de mare sunt într-adevăr o sursă bună de proteine, dar nu trebuie să uiți că, atunci când sunt consumate crude, pot conține foarte mulți paraziți și bacterii.
- Ouă crude sau fierte parțial
Intoxicația alimentară poate fi cauzată și de ouă. Ouăle conțin salmonela, iar această bacterie afectează organismul uman provocând febră, dureri abdominale sau diaree.
- Sosurile pe bază de brânză
Încearcă, pe cât este posibil, să eviți să mănânci în oraș. Nu poți nici dacă mâncarea pe care o servești a fost preparată suficient. Când vine vorba de sosurile din brânză, lucrurile se complică. Sosurile sunt făcute din lapte nepasteurizat, iar în acest lapte, bacteriile găsesc un mediu perfect pentru a se instala.
- Cofeina
Cofeina, atât din cafea cât și din alte băuturi, nu este indicată pe perioada sarcinii. Cofeina are o putere mare de absorbție a fierului din organism.
- Coca-Cola
Este una dintre cele mai periculoase băuturi. Chiar dacă ai fost obișnuită să bei până acum acest tip de băutură, este tipul să renunți la ea. Cola are o cantitate prea mare de zahăr și este extrem de dăunătoare organismului.
- Crustaceele crude
Ca orice tip de aliment crud, crustaceele pot conține bacterii și viruși care pot duce la o intoxicație alimentară. Atât timp cât este bine gătit, îl poți servi fără nicio grijă.
- Aluatul pentru fursecuri
Atunci când coci, nu ai voie să guști din aluat. Deseori, suntem tentate să gustăm coca, pentru a vedea dacă este destul de dulce, dar atunci când este crud, aluatul de fursecuri te poate pune în pericol. Ne referim strict la aluaturile de fursecuri care în majoritatea cazurilor conțin ou.
- Alcoolul
Alcoolul reprezintă una dintre principalele cauze pentru care copilul se naște cu anumite defecte. Consumul excesiv de alcool poate afecta bebelușul, iar acesta nu va putea crește suficient în greutate. Alcoolul absoarbe nutrienții din organismul mamei.
- Peștele
Peștele este sănătos, dar trebuie să ai grijă ce fel de pește mănânci. Unii pești pot conține mercur, iar o cantitate prea mare de mercur poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Este de preferat să mănânci pește proaspăt, dar nu mai mult de două ori pe săptămână.
- Mezelurile
Atât mezelurile, cât și preparatele de porc luate din magazin trebuie evitate. De cele mai multe ori acestea conțin E-uri, conservanți sau arome. Deoarece digestia este mai dificilă în timpul sarcinii, evită pe cât este posibil slănina, toba sau alte mâncăruri care sunt greu de digerat.
- Ananas
Evită în primele luni de sarcini consumarea ananasului. Acest fruct conține o mare cantitate de bromelaină, care poate afecta sarcina foarte tare. Poate slăbi cervixul ducând la contractarea uterului.
- Ceaiurile
Tratamentele naturiste sunt indicate, dar nu pe perioada sarcinii. În timpul sarcinii este interzis să consumi: feniculul, coada șoricelului, rostopasca, lămâița, cimbrul, lemnul dulce, smirna, frunzele de zmeură, tătăneasa și salvia.
- Papaya
Dacă este necoaptă, poate duce chiar și la pierderea sarcinii. Dacă este consumat crud, cantitatea de bromelaină din acest fruct este prea mare pentru organism.
- Atenție la vitamina A
Este bine ca organismul tău să aibă toate vitaminele necesare, dar surplusul de vitamina A poate dăuna, având efecte nedorite.
- Fructele acide
- Merișoarele;
- Lămâile;
- Portocalele…
Trebuie evitate mai ales dacă suferi de hiperaciditate sau te confrunți cu arsuri la stomac.