Home SarcinaAnalize sarcina Ce analize trebuie să fac înainte de a rămâne însărcinată

Ce analize trebuie să fac înainte de a rămâne însărcinată

de bebee
5,6K views

Orice femeie visează să devină la un moment dat în viaţă mamă. Da, mamă! Există însă şi unele dintre ele care sunt supuse unor încercări mai grele, fie pentru că vor să devină mai repede mame, fie nu pot rămâne însărcinate ori rămân, dar nu pot duce sarcina până la capăt. Tinerele femei trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi speranţă înaintea începerii acestui drum anevoios. De aceea, se efectuează o serie de analize pentru a se cunoaște exact cauzele pentru care nu se concretizează concepția unui făt.

Primul pas este vizita la un medic ginecolog împreună cu soţul. Este nevoie de prezenţa amândurora, astfel putându-se stabili cauzele, dar şi soluţiile pentru o viaţă de cuplu reuşită şi cu rezultate deosebite: conceperea unui copil.

Medicul ginecolog va recomanda analize de rutină, dar importante, precum:

  1. Determinarea grupei sangvine şi a Rh-ului. O atenţie deosebită se acordă Rh-ului, pentru că incompatibilitatea Rh-ului mamei cu cel al tatălui poate determina apariţia unor malformaţii, retard mintal sau deces. Dacă Rh-ul mamei este pozitiv şi cel al tatălui negativ, se impune administrarea de anticorpi mamei pentru a proteja o eventuală sarcină.
  2. Analizele de sânge:

– Hemoleucograma este un test prin care se poate depista prezenţa unei anemii cauzate de un număr scăzut de globule roşii sau de o infecţie, atunci când creşte numărul de globule albe.

– Glicemia este o altă analiză de natură biochimică prin care se verifică ce cantitate de glucoză există în sânge. Prin aceasta se poate verifica dacă mama este suferindă de diabet.

– Test pentru dozare anticorpi rubeolă;

– Serologia hepatitelor B şi C. Dacă există un rezultat pozitiv, este bine de ştiut că tratarea hepatitei este contraindicată în cazul femeilor însărcinate.

– Test pentru dozare anticorpi toxoplasmă;

– Test pentru depistarea infecției cu virusul HIV;

– Test pentru identificarea unor boli cu transmitere sexuală. Cel mai des întâlnită este infecţia cu Chlamydia trachomatis, care poate determina chiar avort spontan şi poate constitui cauza infertilităţii.

– Testul Babeş-Papanicolau pentru a afla de existenţa cancerului de col uterin.

– Secreţia vaginală este recoltată în absenţa menstruaţiei şi se efectuează pentru a descoperi alte infecţii ce pot fi prezente la nivelul vaginului (vulvovaginita micotică produsă de Candida albicans, vaginoza bacteriană de către Gardnerella vaginalis şi Trichomoniaza vaginală provocată de Trichomonas vaginalis).

– Herpes virus II. Existența lui poate determina avortul fătului în primul trimestru de sarcină.

  1. Sumarul de urină este necesar pentru depistarea nivelului de glucoză şi proteine existente în urină. Dacă există o cantitate mare de proteine, conform medicilor ginecologi, mama s-ar putea înfrunta cu probleme de dezvoltare ale placentei, care vor duce, implicit, la un transport deficitar de nutrienţi spre făt. De asemenea, se poate verifica dacă tractul urinar este populat de bacterii nedorite care ar putea duce la apariţia unor infecţii.
  2. Consult genetic pentru a se cunoaşte ereditatea unor malformaţii, consult la care sunt testaţi ambii parteneri…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More