Home SarcinaAnalize sarcina Ce analize trebuie făcute în primul trimestru de sarcină

Ce analize trebuie făcute în primul trimestru de sarcină

de bebee
1,2K views
analize sarcina

Sosirea unui micuţ în viaţa familiei este una dintre cele mai frumoase veşti pe care tinerii părinţi o pot primi. Mai ales, mămica va începe o experienţă de neuitat alături de micuţul ce se formează şi creşte în burtica ei.

Este momentul marilor schimbări, iar dacă înainte totul era lăsat în voia sorţii, din acel moment fiecare pas trebuie bine gândit şi relaționat cu bunăstarea noului membru. Pentru început, se vor face primele analize pentru a se vedea dacă totul este în regulă cu micuţul şi mămica lui.

Totul începe de la întârzierea menstruației, care poate vesti probabilitatea femeii de a fi însărcinată. Primul test al celor doi este testul de sarcină, va confirma prin pozitivitate/negativitate existența sau inexistența unui embrion. Dacă este pozitiv, fericirea celor doi viitori părinți nu se poate descrie. Împărtășirea bucuriei lor cu membrii familiei, cu prietenii şi cu apropiaţii lor sunt primele momente ale celor trei membri, de acum.

Pentru început, viitoarea mămică îşi va programa un consult la medicul ginecolog pentru a i se confirma răspunsul testului. În continuare, aceasta şi medicul ginecolog vor menţine o relaţie de prietenie pentru nouă luni de zile, astfel monitorizându-se evoluţia sarcinii.

Medicul ginecolog va recomanda anumite sfaturi pentru ca viitoarea mămică să aibă grijă de ea şi de micuțul ei, iar dezvoltarea acestuia să se facă fără nicio problemă. Pentru acest lucru se vor efectua o serie de analize şi, dacă va fi necesar, se vor lua decizii conform lor. Printre aceste analize se află:

  1. Ecografia. Este cel de al doilea test pe care îl au de trecut cei doi. Medicii ginecologi recomandă ca această analiză să se efectueze cât mai repede după depistarea sarcinii, mai exact pentru:

– a dovedi existența sarcinii;

– a confirma bătăile inimii fătului;

– a verifica dacă este o sarcină extrauterină;

– a verifica dacă este o sarcină multiplă;

– a estima vârsta fătului;

– a preconiza data nașterii.

  1. Analize de rutină ale sângelui pentru identificarea unor eventuale probleme ale mămicii, care ar putea cauza probleme în dezvoltarea intrauterină a fătului.
  • Hemoleucograma se ocupă cu numărarea globulelor roşii, pentru a identifica o posibilă anemie, şi a celor albe, pentru existenţa sau inexistența unei infecţii.
  • Glicemia sau cantitatea de glucoză din sânge care indică prezenţa/absenţa unei forme de diabet. Uneori, mămicile pot avea diabet de sarcină, adică glicemia este mai mare decât cea normală dar mai mică decât pragul pentru diabet.
  • Grupa sanguină şi Rh-ul sunt şi ele importante, mai ales Rh-ul, pentru că el poate predispune micuţul la icter hemolitic cauzat, în principal, de faptul că dacă Rh-ul mamei este negativ şi al fătului pozitiv, se vor forma anticorpi în sângele mamei care vor ataca globulele roşii ale fătului. Dacă există un asemenea caz, medicul ginecolog va acţiona în consecință, administrându-i mamei o doză de anticorpi pentru a proteja fătul de acţiunea celorlalți anticorpi.
  • Calcemia reprezintă cantitatea de calciu pe care mămica o are în organism, iar dacă nu este suficientă, i se vor prescrie suplimente alimentare.
  • Serologia hepatitelor B şi C;
  • Dozare anticorpi rubeolă;
  • Dozare anticorpi toxoplasmă;
  • Testare pentru boli cu transmitere sexuală…
  1. Analize de urină prin care se vor identifica nivelul de creatină şi glucoză.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More