În cazul în care copilul tău a plâns mult mai mult în ultimul timp şi observi o schimbare în scutecul lui, o schimbare mai „apoasă”, ar trebui să te gândeşti că are o intoleranţă la lactoză.
Această afecţiune nu este foarte comună când vine vorba de termen lung, însă dacă cel mic v-a arătat şi simptomele cele mai normale şi tipice, atunci diagnosticul corect prin analize şi, mai ales, tratamentul sunt extrem de importante.
Manifestări comune ale intoleranței la lactoză la sugari
Fără lactază, lactoza din lapte nu este absorbită şi rămâne în intestine. Cum bacteriile din intestine se hrănesc cu lactoză (procesul se numeşte fermentaţie) aceasta produce o cantitate mare de gaze, ceea ce duce la o gama largă de simptome ce includ: vânturi, durere şi umflarea burticii, agitaţie, evitarea sânului sau a biberonului, pierdere în greutate şi diaree.
Diareea de culoare verzuie se întâmplă în momentul în care lactoza neabsorbită, forţează intestinele să reţină apă în exces.
Un alt efect secundar pot fi iritatiile. Tot acest proces ce se întâmplă în burtica micuţului poate fi foarte solicitant şi poate cauza iritaţii sau roşeaţă, iar pielea devine extrem de sensibilă. Să fii atentă să foloseşti o cremă de protecţie destul de bună dacă se întâmplă acest lucru.
Chiar dacă ai de-a face cu aceste simptome, iar greutatea celui mic nu are de suferit, nu este neapărat cazul unei intolerante la lactoză. Aşa că, înainte de a te impacienta, iti recomandăm să consulţi medicul specialist.
Diagnostic şi analize
Din cauză că simptomele unei intoleranțe la lactoză şi o alergie sunt destul de similare, diagnosticarea poate fi destul de complicată şi înșelătoare.
Metodele utilizate pentru a determina dacă este sau nu vorba de o intoleranță la lactoză includ următoarele:
- Testul cu hidrogen – acesta testează care este cantitatea de hidrogen care se găseşte în respiraţia sugarului. Cei cu o intoleranţă la lactoză vor avea un nivel mai ridicat din cauza procesului de fermentaţie din intestine.
- Dieta prin eliminare – această implică eliminarea mâncărurilor ce conţin lactoză şi care ar putea dăuna – pentru a observa dacă simptomele se îmbunătăţesc sau dispar. Dacă acestea reapar în momentul în care alimentele sunt reintroduse, atunci în mod clar intoleranţa poate fi cauza acestei probleme.
Tratament pentru intoleranţă la lactoză
Tratamentul pentru intoleranța la lactoză poate fi în funcție de fiecare copil în parte. Dacă sugarul are o intoleranţă primară, medicul sau nutriţionistul te va ajuta şi te va ghida în continuare.
Pentru o intoleranţă secundară, poți încerca următoarele:
- Foloseşte pastile speciale ce conţin enzema „lactază”- dar ia în considerare că sunt anumite dezbateri serioase când vine vorba de eficacitatea acestui tratament;
- Alternează laptele matern cu cel praf, fără lactoză (formulă pentru sugari). Dacă situaţia este în mod particular mai serioasă, există o posibilitate destul de mare să fii nevoită să îţi alimentezi copilul doar cu această formulă.
Dacă nu doreşti să abandonezi alăptatul, continuă, dacă poţi, deoarece acele valori nutriţionale ale laptelui matern sunt necesare pentru creşterea şi dezvoltarea bebeluşului, chiar dacă nu se recomandă.
Dacă cel mic poate tolera mici cantități de lactoză, încearcă să creşti treptat cantitatea, pentru a-i ajuta organismul să producă din ce în ce mai multă lactază…
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru el este să-l linişteşti şi să-l relaxezi când apar simptomele.