Home Bebelusi 0-12 luniSanatate Stafilococul auriu: transmiterea, cauze si tratamente

Stafilococul auriu: transmiterea, cauze si tratamente

de bebee
2,K views
Stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie foarte periculoasă, care poate produce infecții sau septicemii atât la oameni, cât și la animale.

Din cauza rezistenței acestei bacterii la antibiotice, stafilococul auriu a fost denumit drept superbacteria.

Iată care sunt cele mai importante simptome ale persoanelor infectate cu stafilococ auriu!

Infecții la nivelul pielii create de stafilococ auriu:

  • Se manifestă prin roșeață, vezicule pline cu lichid sau eczeme.
  • Tumefacție dureroasă umplută cu puroi localizată sub piele (abces cutanat).
  • Mâncărimi la nivelul pielii, dureroase adeseori.
  • Inflamații la nivelul pielii care seamănă cu niște mușcături de păianjen (dacă simptomele nu se ameliorează în două-trei zile, trebuie să consultați un medic specialist).
  • Infecție a sânului: durere, roșeață și abces – este frecventă la mamele care au început să alăpteze de una-patru săptămâni.
  • Infecție a plămânilor: febră înaltă, dispnee, tuse cu sânge în sputa (pneumonie).
  • Infecție în sânge: febră și uneori scăderea bruscă a tensiunii arteriale (șoc) – mai ales la cei cu arsuri severe.
  • Infecția valvelor inimii: febră și dispneea (endocardita) – poate fi fatală.
  • Infecții ale oaselor: frisoane, febră, dureri de oase, roșeața și umflături la nivelul pielii de deasupra oaselor (osteomielita).

Cum se transmite stafilococul auriu?

Transmiterea cu stafilococ auriu se face prin contact cutanat, cu o persoană infectată, mai exact, prin intermediul rănilor sau leziunilor prezente la nivelul corpului. Utilizarea în comun a lamelor de ras, prosoapelor, încălțămintei, lenjeriei poate cauza infectarea cu stafilococ auriu. Trebuie să acordați o foarte mare atenție igienei!

Conform unor studii, două din o sută de persoane sunt infectate cu stafilococ auriu, dar nu se îmbolnăvesc, asta datorită sistemului imunitar puternic.

Cauze – stafilococ auriu

Infecțiile cu acestă bacterie se răspândesc ușor prin:

  • Atingerea obiectelor purtătoare de stafilococ auriu (telefoane, telecomenzi, butoane de lift, echipamente sport).
  • Atingerea unei persoane infectate.

Factori de risc – stafilococ auriu

Cele mai predispuse persoane în infectarea cu stafilococ auriu sunt persoanele vârstnice sau cele care au suferit o intervenție chirurgicală. Persoanele care sunt internate într-o instituție medicală sunt, de asemenea, predispuse la infectarea cu stafilococ auriu. Persoanele care suferă de boli cronice precum diabet, HIV sau cancer, sunt mult mai expuse infectării cu stafilococ auriu.

În prezent, s-a constatat că instituțiile medicale constituie principala cauză de infectare cu stafilococ auriu. Asta se întâmplă din cauza lipsei de igienă din astfel de instituții.

Purtători – stafilococ auriu

Unii oameni pot avea stafilococi pe piele sau în nas, dar nu au neapărat simptome – din acest motiv sunt numiți purtători. Factorul de risc, constă în faptul că ei pot însă răspândi stafilococii la alte persoane, iar acestea pot face infecția. De asemenea, cei care lucrează în spital sau pacienții internați pot fi purtători de stafilococ auriu.

Prevenție și tratament – stafilococ auriu

În funcție de gravitatea situației, medicul vă poate recomanda tratament cu antibiotice foarte puternice sau chiar cu administrare intravenoasă.

Este important să vă feriți de zonele infectate și să respectați cu strictețe tratamentul recomandat de medic…

De asemenea, igiena trebuie să fie și ea o regulă primordială pentru a scăpa de infecția cu stafilococ auriu: spălați-vă cât mai des pe mâini, spălați la temperatură ridicată lenjeria, hainele și prosoapele dumneavoastră, evitați contactul cu o persoană infectată sau folosirea în comun a toaletei sau a produselor de îngrijire personală.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More