Home Bebelusi 0-12 luniSanatate Ce înseamnă scorul Apgar şi cum se apreciază?

Ce înseamnă scorul Apgar şi cum se apreciază?

de bebee
1,7K views

Scorul Apgar este prima notă pe care o primește copilul. Acest scor se evaluează de la 0 la 10, pe baza calculării a cinci parametri, fiecare notat de la 0 la 2.

Poate multe dintre mămici se întreabă ce înseamnă scorul Apgar şi care este utilizarea lui în pediatrie. La naştere, toţi copiii primesc o notă, vestita notă! Această notă nu reprezintă nimic altceva decât scorul Apgar.

Prin scorul Apgar se evaluează starea de sănătate a micuţului la naştere. Atunci se dau două note: una chiar la naştere şi una dupa trecerea a cinci minute de la naştere. Este un test creat încă din 1952, care se referă la cinci factori de evaluare a micuţului: Aparenţă (se referă la aspectul pielii; reflectă gradul de oxigenare a sângelui)Puls (ritm cardiac), Grimasă (răspunsul la stimulii externi)Activitate (tonusul muscular) şi Respiraţie.

       Parametru

Nota

AparenţaPulsul

 

GrimasaActivitatea muscularăRespiraţia
2RozaliuRapid (peste 100 bătăi /minut)Ţipă

Tuşeşte

ActivPlâns

Ţipăt

1Rozaliu cu extremităţi vineţiiLent (sub 100 bătăi /minut)Face o grimasăMişcări lenteRară şi neregulată
0VineţiuAbsentAbsentHipotonieAbsent

 

Bebeluşii care obţin note între 8 şi 10 sunt consideraţi sănătoşi. Nici cei care iau note sub 8 nu sunt consideraţi bolnavi, ci se pare că au nevoie de ajutor pentru a îşi stabili echilibrul funcţiilor vitale. Este bine ca părinţii să cunoască nota obţinută de către bebeluş la naştere şi să acorde o mai mare atenţie acelui parametru care a fost notat mai puţin.

Bebeluşii care obţin note de 6 şi 7 au nevoie ca îngrijiri speciale de oxigenoterapie şi reglarea unor deficienţe precum hipocalcemia, acidoza şi hipoglicemia.

Bebeluşii care obţin 5 sau mai puţin de 5 au o stare de sănătate mai gravă şi au nevoie de îngrijiri speciale, cum sunt: executarea unor manevre de resuscitare şi plasarea lui într-un incubator în sala de terapie intensivă, unde i se va asigura oxigenoterapie, ventilaţie, intubaţie şi reechilibrarea unor deficienţe ale organismului (electrolitice, acido-bazice, metabolice). După asigurarea acestor îngijiri speciale se va reevalua starea de sănătate cu ajutorul scorului Apgar…

De reţinut este faptul că scorul Apgar este un indice de evaluare a stării generale a sănătăţii în momentul naşterii. Chiar dacă se pot ivi motive de îngrijorare pe moment, nu este cazul ca mămica să se alarmeze. Următoarele investigaţii la care va fi supus nou-născutul vor putea spune dacă există afecţiuni sau nu.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More