Home SarcinaAnalize sarcina Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

de bebee
1,2K views
Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Ecografiile s-au transformat în primele poze ale unui bebeluș. Însă, mersul la ecograf este la fel ca mersul la fotograf? Citește articolul următor pentru a afla de ce nu se recomandă să faci prea multe ecografii în timpul sarcinii.

Ce sunt ecografiile?

Se pare că tehnologia utilizată pentru aceste teste a fost dezvoltată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a putea detecta submarinele inamice. După terminarea războiului, un medic din Glasgow pe nume Ian Donald a încercat să utilizeze această tehnologie și în scopuri medicale. Inițial, acestea au fost utilizate doar în cazul în care o femeie întâmpina probleme în timpul sarcinii, însă odată cu trecerea timpului mersul la ecograf a devenit o rutină pentru majoritatea mămicilor.

Sunt ecografiile atât de sigure și eficiente precum ni s-a spus?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie să distingem între utilizările diverse ale acestei tehnologii. Cum am menționat precedent, ecografiile pot fi foarte utile în cazul în care sunt depistate anumite anormalități în decursul sarcinii. Însă, este acest test absolut necesar și nedăunător în cazul în care nu apare nicio problemă nici la mamă, nici la făt?
ecografie sarcina

Ecografiile sunt făcute în zilele noastre din varii motive:

  • Pentru a putea prezice ziua nașterii.
  • Pentru a determina sexul copilului.
  • Pentru a putea detecta potențiale anormalități.
  • Pentru a putea identifica placenta previa.
  • Pentru a putea verifica anumiți indici, precum nivelul de lichid amniotic spre finalul sarcinii.

Transformarea ecografiei într-o rutină lasă impresia că toate sarcinile prezintă anormalități până la proba contrarie. Sunt însă aceste ecografii atât de necesare? Se pare că majoritatea specialiștilor, precum și un număr mare de organizații care activează în acest domeniu nu recomandă ca mersul la ecograf să devină o rutină. De exemplu, în Canada femeilor însărcinate le este recomandată o singură ecografie realizată la jumătatea perioadei de sarcină, fiind obligatorie informarea acestora cu privire la riscurile, dar și avantajele unui asemenea test. Mai mult, Organizația Medicilor Obstetricieni și Ginecologi din America recomandă ca aceste teste să fie făcute numai din anumite motive, fiind eficiente doar dacă sunt făcute cu aparate performante în centre avizate…

Studiile au demonstrat că aceste teste nu pot detecta toate anormalitățile care pot surveni în timpul dezvoltării fătului. De exemplu, problemele la inimă sau rinichi sunt foarte greu de depistat, în timp ce autismul sau alte afecțiuni de acest tip sunt imposibil de detectat. De asemenea, se pare că ecografiile nu favorizează o dezvoltare mai armonioasă a fătului sau eliminarea riscului pierderii sarcinii, ori a mortalității perinatale. Astfel s-a constatat că ecografiile nu aduc niciun beneficiu clinic unei sarcini. În acest sens, în anul 1993 Organizația Mondială a Sănătății a emis un raport în care era menționat faptul că, așa cum am precizat anterior, pe baza studiilor efectuate se recomandă reconsiderarea ideii conform căreia ecografiile realizate în mod constant ar aduce vreun beneficiu sarcinii. Așadar, încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More