În timpul sarcinii, corpul viitoarei mămici trece prin diverse schimbări, unele foarte evidente, altele destul de subtile. Aceste schimbări sunt necesare pentru a permite dezvoltarea fătului și a pregăti corpul pentru naștere. Articolul următor va trata în detaliu schimbările fizice prin care o femeie trece de la primele zile ale sarcinii, până la naștere.
Schimbări la nivelul sistemului respirator
Rata respiratorie crește pentru a compensa consumul mărit de oxigen necesar atât mamei, cât și fătului. Din acest motiv, femeile însărcinate pot simți uneori că “nu mai au aer”.
Schimbări la nivelul sistemului circulator
În timpul sarcinii, întregul sistem circulator se reajustează. Volumul de sânge pompat de inimă crește în mod vertiginos, se dezvoltă mai multe vase de sânge, și presiunea exercitată de mărirea uterului cauzează o încetinire a sângelui în drumul său de întoarcere către inimă.
Schimbări la nivelul sistemului digestiv
Pe măsură ce uterul se mărește, acesta depășește cavitatea pelviană cauzând deplasarea stomacului, a intestinelor și a altor organe adiacente. Toate acestea generează scăderea motilității gastrice și creșterea refluxului esofagian.
Schimbări la nivelul sânilor
Sânii pot deveni mai plini și mai tari datorită nivelului ridicat de estrogen și progesteron. Pe măsură ce ziua nașterii se aproprie, schimbările hormonale vor favoriza și mai mult mărirea sânilor, astfel încât viitoarea mămică să poată fi pregătită din punct de vedere anatomic pentru a alăpta. Mai mult, pe durata sarcinii mameloanele pot deveni mai țepene. În ultimul trimestru de sarcină un lichid galben, apos, poate începe să curgă, substanță ce anunță producerea laptelui matern.
Schimbări la nivelul glandelor endocrine
Schimbările hormonale generează transformări profunde la nivelul întregului organism. Placenta va acționa ca o glandă endocrină pe perioada sarcinii. Aceasta produce cantității mari de estrogen și progesteron până în săptămânile 10 – 12 de sarcină. Hormonii asigură creșterea uterului și controlează activitatea uterină. Femeile însărcinate pot simți “valuri de căldură” cauzate de nivelul ridicat de hormoni și de creșterea ratei metabolice. Aproape de data nașterii glanda pituitară posterioară va secreta oxitocină, substanță care va contribui la declanșarea travaliului. Pe de altă parte, glanda pituitară anterioară va secreta prolactină, substanță responsabilă pentru producerea laptelui matern.
Schimbări la nivelul abdomenului
În timpul celui de-al doilea trimestru abdomenul începe să se extindă și, până la finalul ultimului trimestru, vârful uterului va fi aproape de cutia toracică. O femeie însărcinată poate simți mâncărimi la nivelul abdomenului pe măsură ce peretele abdominal și ligamentele care sprijină uterul încep să se întindă.
Schimbări la nivelul sistemului excretor
Uterul care se află în continuă creștere pune presiune pe vezică și uretră, ceea ce duce la probleme temporare în ceea ce privește controlul vezicii urinare. Din această cauză, femeile însărcinate simt nevoia să meargă din ce în ce mai des la baie sau pot prezenta scurgeri de urină atunci când strănută, tușesc sau râd. Mai mult, rinichii trebuie să depună un efort mult mai mare pentru a putea prelucra atât excrețiile mamei, cât și pe ale fătului.
Schimbări la nivelul mușchilor și al scheletului
În această perioadă curba coloanei vertebrale se modifică pentru a permite mamei să-și mențină echilibrul. Întinderea prea mare a ligamentelor cauzează dureri de spate. Cu toate acestea, ligamentele continuă să se întindă pregătind corpul pentru travaliu și naștere.
Schimbări la nivelul greutății corporale
Una dintre cele mai evidente schimbări la o femeie însărcinată este cea a greutății corporale. Astfel, în săptămânile 1-15 mama va lua în greutate între 1 și 1,5 kg, în săptămânile 16-27 va lua în greutate aproximativ 7,5 kg, pentru ca în săptămânile 25-35 să ia în greutate între 12 și 17 kg. Ceea ce e important să rețină o mămică atunci când se urcă pe cântar este că alături de ea se află pruncul ei sănătos și bine hrănit…