Home Bebelusi 0-12 luniIngrijirea bebelusului Prima băiţă la bebeluş – ghid complet

Prima băiţă la bebeluş – ghid complet

de bebee
2,1K views
Prima băiţă la bebeluş

Pregătește camera de filmat – aşa cum o faci pentru fiecare „primă dată” în viaţa celui mic. Prima băiţă este extrem de importantă, deoarece este un moment crucial, de legătură dintre mamă, tătic şi nou-născut. Încearcă, pe cât posibil, să fii veselă, deschisă, să zâmbeşti şi să cânţi – îţi va adora fondul vocii tale alături de atingerile moi şi calde.

Prima băiţă – Pregătirile

Prima dată va fi o baie cu un burete. Alege o cameră călduroasă, cu o suprafață dreaptă – baia, bucătăria, un pat sau chiar măsuță unde îl schimbi. Acoperă întreaga zonă cu un prosop subţire. Asigură-te că temperatura nu scade mai mult de 23 de grade, deoarece micuţul se răceşte foarte repede.

Pune-ţi la îndemână toate produsele de care vei avea nevoie: un burete moale sau un prosop curat (spălat şi clătit de două ori), o pătură curată/un prosop de baie/un halat, un scutec curat, hăinuţe curate, vaselină sau cremă, apă călduţă şi nu fierbinte.

Notă: niciodată să nu laşi bebeluşul nesupravegheat în apă, nici măcar pentru un moment!

E timpul pentru baie

Băile cu un burete moale sunt perfecte pentru primele săptămâni, până când cordonul ombilical va cădea cu totul, iar circumcizia se va vindeca (dacă este cazul).

Paşii:

–           În primul rând, dezbracă nou-născutul. Nu uită să îi ţii capul cu o mâna. Aruncă scutecul într-o zonă unde nu ai acces în aceste momente. Înveleşte-l cu un prosopel şi lasă la vedere doar zonele pe care intenţionezi să le speli.

–           Foloseşte un burete sau un prosop, cum am spus şi mai sus, pentru a spăla fiecare zona în parte, pe rând. Începe cu urechile, apoi coboară pe gât, coate, genunchi, între degețelele de la picioare. Mare atenţie sub braţ, în spatele urechii şi în jurul gâtului.

–           Părul îl vei spăla la sfârşit, pentru ca cel mic să nu se răcească. În timp ce nou-născuţii nu au aşa de mult păr, poţi da cu buretele de câteva ori şi pe cap. Pentru a evita să îi între apă în ochișori, îi poţi ţine capul pe spate timp de câteva secunde. Nu ai nevoie de şampon, ci doar de apă.

–           Acum este momentul să îi speli zona genitală, burta şi funduleţul.

–           Dacă este fetiţă, spală din faţă în spate, deoarece nu doreşti că microbii să îți dea bătăi de cap. Dacă e băieţel şi nu este circumcis, lasă prepuțul în pace. În schimb, dacă este, nu spăla zona până nu este pe deplin vindecată.

–           După ce ai făcut toate acestea, usucă pielea prin tamponare, pentru a nu o irita.

Prima băiţă este gata şi a fost un succes, aşa că bebeluşul este curat, pregătit pentru un scutec curat şi, mai ales, pentru hăinuţe.

Prima băiţă în cadă

Odată ce cordonul ombilical va cădea şi circumcizia este pe deplin vindecată, este timpul pentru prima băiţă în cadă. Nu tuturor bebeluşilor le şi place această tranziţie, deci dacă devine puţin agitat şi morocănos, poţi continua pentru încă o săptămână această rutină, pentru ca mai apoi să încerci din nou…

Pentru a-l ajuta mental, poţi pune o cădiţă din plastic în cadă şi-l vei mai linişti.

baie bebelus

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More