Home SarcinaAlimentatia in sarcina Ecografia 4D – ce este și cum ne ajută

Ecografia 4D – ce este și cum ne ajută

de bebee
7,3K views
Ecografia-4D

Cu ajutorul ecografiilor 4D poți vedea întreg corpul copilului, chiar și gura, nasul sau cum cască ori scoate limba afară.

Datorită progreselor tehnologice, mămicile au astăzi posibilitatea de a vedea imagini cu pruncii lor încă dinainte ca aceștia să se nască, prin intermediul ecografiilor 4D. Însă ce sunt acestea mai exact și cum ne ajută? Articolul următor oferă răspunsul la aceste întrebări precum și multe alte detalii referitoare la ecografiile 4D.

Ecografiile 3D sunt imagini statice tridimensionale ale copilului în timp de ecografiile 4D sunt imagini 3D mișcătoare ale fătului, timpul fiind a patra dimensiune. Toți părinții sunt foarte entuziasmați atunci când vine vorba de prima ecografie, însă mulți rămân dezamăgiți de pozele standard 2D unde tot ce văd sunt doar câteva forme gri. Asta se întâmplă pentru că ecografiile 2D arată doar organele interne ale copilului.

Atât ecografiile 3D cât și cele 4D sunt la fel de sigure precum cele 2D, pentru că imaginile sunt făcute din secțiuni bidimensionale transformate într-o poză. În cazul în care optezi pentru o ecografie 4D, poți primi de la clinică prima „înregistrare” a copilului pe DVD, însă de cele mai multe ori trebuie să plătești o taxă suplimentară.

Cum ne ajută ecografiile 4D?

Deși echipamentele necesare pentru a efectua o ecografie 4D sunt foarte scumpe, nu există nicio dovadă clară că acestea aduc vreun beneficiu medical mamei sau copilului în perioada sarcinii. Astfel, chiar dacă sunt foarte emoționante și mulți părinți le preferă în locul celor clasice, experții susțin că acestea ar trebui efectuate doar dacă este vorba despre o urgență medicală. Cu toate acestea, ecografiile 4D pot arăta cu o mai mare acuratețe detaliile unei eventuale anomalii fizice.

De exemplu, având în vedere faptul că prin intermediul acestora copilul poate fi văzut din mai multe unghiuri, le este mult mai ușor medicilor să depisteze afecțiuni precum cea a buzei de iepure. Acest lucru îl ajută pe medic să ia măsurile necesare unei intervenții imediate încă din timpul sarcinii sau, dacă acest lucru nu este posibil, imediat ce copilul a fost născut. Cu toate acestea, având în vedere costurile ridicate ale unei asemenea ecografii și faptul că medicii nu le recomandă decât în caz de necesitate, se pare că ecografiile 4D nu le vor înlocui pe cele 2D în viitorul apropiat.
ecografie 4D

Când trebuie făcute ecografiile 4D?

Cel mai indicat este să apelezi la o ecografie 4D între săptămânile 26 și 30 de sarcină. Înainte de săptămâna 26, fătul are foarte puțină grăsime sub piele, astfel încât oasele feței i se vor vedea prin piele. După 30 de săptămâni, capul copilului poate coborî mai mult în pelvis, astfel încât va fi dificil sau chiar imposibil să-i mai vezi fața…

Este normai să-ți dorești să vezi fața copilașului atunci când mergi la o ecografie 4D, însă uneori acest lucru nu este posibil din cauza poziției sale în uter. Dacă stă cu fața spre exterior și în jurul său se află mult lichid amniotic, îi vei putea vedea foarte clar trăsăturile feței. Dacă însă stă cu fața spre interior sau dacă nu este este prea mult lichid amniotic în jurul său, nu vei putea vedea prea multe. În asemenea cazuri, medicul te poate ruga să mergi la o plimbare și să te întorci apoi sau să revii peste o săptămână. În orice caz, nu trebuie să te întristezi, dacă nu i-ai putut vedea chipul, poate îi poți vedea degetele de la mâini și picioare!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More