Home Scolari Ce trebuie să facem pentru a avea o relație de prietenie cu copilul nostru

Ce trebuie să facem pentru a avea o relație de prietenie cu copilul nostru

de bebee
997 views
Ce trebuie sa facem pentru a avea o relație de prietenie cu copilul nostru

În orice relație este foarte important să îl cunoști foarte bine pe cel de lângă tine. Același lucru este valabil și în relația părinte-copil. Pentru a avea o relație de prietenie cu copilul tău, trebuie să știi să creezi o legătură atât de strânsă, încât în momentele de singurătate sau atunci când are nevoie de ajutor, copilul să știe că părintele este o persoană de încredere, la care poate apela orice ar fi.

Iată câțiva pași pe care îi poți urma dacă îți dorești să ai o relație de prietenie cu copilul tău.

1.    Petrece timp cu el
Este foarte important ca orice copil să aibă lângă el un părinte la care poate merge atunci când are o nelămurire. Copilul tău nu are nevoie de jucăriile cele mai scumpe și noi din lume, el are nevoie de tine și de atenția ta. Încearcă în fiecare zi să petreci timp cu copilul tău. Joacă-te cu el, scrie împreună cu el, ieșiți în natură. Nu trebuie să îi dai copilului impresia că tu ești doar sursa de venit, ci tu ești și sursa de afecțiune de care are atâta nevoie.

relație-de-prietenie-cu-copilul

2.    Învață să-l asculți.
Majoritatea copiilor vorbesc foarte mult, iar uneori acest lucru devine epuizant, deoarece ai impresia că nu va termina niciodată de povestit cum au fost cele patru ore petrecute la grădiniță. Chiar dacă uneori ești prea obosit, este de datoria ta ca părinte să îți asculți copilul și, cel mai important, să manifești interes față de ceea ce are de spus. Nu sta cu telefonul în mână atunci când vorbește cu tine. Vorbește cu el, pune-i întrebări și dovedește-i că ești interesat de ceea ce vrea să îți spună.

3.    Fii deschis
Sunt în zile în care copilul tău este atât de creativ încât ar fi gata să facă orice pentru a-și construi o mașinărie care îi va aduce dulciuri, sau o mașină care să îl ducă pe lună. Nu respinge aceste idei, dar nici nu e bine să le încurajezi prea mult. Fii deschis la ideile lui, ascultă-i argumentele, ajută-l să facă distincția dintre realitate și ficțiune și mai apoi puteți construi împreună o jucărie de care își va aduce aminte cu mult drag. Dacă îi respingi ideile pentru că sunt prea exagerate sau irealizabile, copilul se va îndepărta de tine și a doua oară nu va mai vrea să apeleze la tine, deoarece că știe că va fi criticat.

4.    Confidențialitatea
O relație de prietenie se bazează și pe confidențialitate, ceea ce înseamnă și păstrarea unor secrete. Poate într-o zi copilul tău a spart un pahar, dacă și-a cerut scuze, te-a ajutat la strâns mizeria și te-a rugat să nu îi spui celuilalt părinte, atunci ține-te de cuvânt și nu îi divulga secretul. Unii copii pot vorbi mai ușor cu mama, alții cu tata, iar dacă ai căpătat încrederea copilului tău, atunci ai grijă de ea, pentru că se poate pierde foarte ușor…

Trebuie să ai o relație sinceră cu partenerul tău, dar când vine vorba de lucruri mărunte, poți amâna să îi spui ceea ce s-a întâmplat până când vei observa că este capabil să înțeleagă. Dacă ai divulgat un secret spus de copilul tău, ai grijă să nu pomenească niciodată de el.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More