Home Scolari De ce este important să ne lăsăm copiii să facă sport?

De ce este important să ne lăsăm copiii să facă sport?

de bebee
1,6K views
De-ce-este-important-să-ne-lăsăm-copiii-să-facă-sport

Sportul este una dintre activităţile cele mai căutate, iar despre beneficiile lui se poate poate vorbi ore întregi. Ca părinţi, alegerea practicării unui sport de către copilul nostru este o decizie destul de importantă. Se cunosc multe avantaje ale practicării unui sport, indiferent dacă este unul de echipă sau individual.

Cert este faptul că practicarea unui sport ajută copiii să se dezvolte într-un mod plăcut fizic, intelectual sau emoţional. Bineînţeles, fiecare sport în parte creează un echilibru între corp, minte și suflet.

În momentul în care se ia decizia ca cel mic să fie înscris la un anumit sport, părinţii ar trebui să aibă în vedere următoarele: în cazul în care copilul este destul de dezvoltat atât fizic, cât şi emoţional, iar dacă acel sport este potrivit felului de a fi al copilului, este bine ca părinții să se sfătuiască împreună cu acesta, pentru a observa dacă el are înclinație spre acel sport sau altul.

După ce s-a decis practicarea unui anumit sport, se recomandă ca părinții să ceară sfatul medicului de familie, iar copilul să fie examinat, pentru a se vedea dacă sportul ales este potrivit pentru el şi dacă îl poate practica.

Este bine ca unul dintre părinţi să îl însoţească pe copil la primele şedinţe, astfel copilul se va simţi mai lejer fiindcă va simți sprijinul părintelui său, iar părintele va fi mulţumit pentru că va cunoaşte atât antrenorul, cât şi o parte dintre viitorii prieteni ai copilului.
copii-sportivi

Uneori, copilul poate nu se va simţi dornic şi va refuza practicarea acelui sport. Se recomandă ca acesta să nu fie forţat, să i se explice de ce este bine să facă acest sport şi apoi să mai încerce din nou. În cazul în care copilul va reacţiona mai bine, înseamnă că sportul ales este potrivit lui şi îi va face plăcere. Dacă nu, împotrivirea nu trebuie percepută ca pe un lucru rău, ci se indică alegerea unui alt sport care îl va mulţumi.

            Există o serie de beneficii pe care sportul le are asupra copilului, şi anume:

  1. Ajută la dezvoltarea fizică armonioasă.
  2. Contribuie la creşterea stimei de sine datorită încurajărilor pe care copilul le primeşte de la cei din jurul lui.
  3. Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, evitând astfel apariţia unor afecţiuni cardiovasculare.
  4. Se formează un program al meselor ce implică faptul ca alimentele consumate să fie naturale şi, de asemenea, presupune şi suplimentarea dietei cu diferite vitamine, minerale etc.
  5. Controlează metabolismul, determinând ca acesta să fie unul activ şi să ducă spre furnizarea energiei şi nu spre stocare.
  6. Ajută la creşterea absorbţiei de calciu şi implicit creşterea densităţii osoase ce conferă rezistenţă sistemului osos.
  7. Organismul este bine aprovizionat cu oxigen.
  8. Contribuie la formarea unor deprinderi şi abilităţi: devine mai atent, gândeşte mai repede, se automotivează, comunică mai uşor, este mai responsabil, organizat, perseverent şi răbdător.
  9. Creşte randamentul şcolar pentru că prin sport are loc o mai bună oxigenare a creierului, ceea ce duce la creşterea performanţelor şcolare, dezvoltându-se memoria, concentrarea, tonusul psihic şi felul cum copilul percepe/înţelege diferite informații.
  10. Se reduce riscul de obezitate…

            Recomandările ce vin din partea specialiştilor susţin ideea că părinţii ar trebui să îşi încurajeze copiii să facă sport începând de la vârste fragede. Conform lor, se pare că un copil ca să fie sănătos este musai să fie activ. Activ prin practicarea unui sport, mersul pe bicicletă, role şi patine, plimbări în parc. Dacă părinţii le împărtăşesc această preocupare în timpul liber, copiii vor avea tendinţa să facă precum părinţii care, de cele mai multe ori, sunt modelele copiilor lor.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More