Home Bebelusi 0-12 luniAlaptarea Cum trebuie să decurgă alăptarea la bebeluşii născuţi prematur

Cum trebuie să decurgă alăptarea la bebeluşii născuţi prematur

de bebee
1,4K views
alaptare bebelus nascut prematur

Un bebeluş născut prematur ar trebui să fie hrănit, în medie, de șapte-opt ori pe zi. La spital, bebeluşilor li se administrează, pe lângă laptele matern, şi formule de lapte speciale.

Aceste formule întrunesc calitățile ideale ale unui lapte adecvat pentru un prematur. Conţine în compoziţia sa proteine, grăsimi, vitamine, calciu, fosfor, fier, potasiu şi magneziu. Toate acestea sunt benefice, fiecare aducându-şi propria contribuție la dezvoltarea micuţului.

Alăptarea este un proces important prin care mama furnizează bebeluşului necesarul de nutrienţi care să îl hrănească şi să îl ajute să crească într-un mod armonios. Este şi momentul în care între mămică şi puiul ei se stabilește aceea legătură specială. Bebeluşul îi simte mirosul, îi aude vocea şi va şti să o recunoască, de fiecare dată,  pe mama lui.

Alăptarea devine cu atât mai importantă cu cât bebeluşul s-a născut prematur. Organismul mamei cunoaște toate semnalele şi atunci când copilul este născut prematur, eliberează hormoni ce vor stimula lactaţia. Primul lapte al mamei, colostrul, este cel mai benefic lapte de care se poate bucura un bebeluş. Colostrul are în compoziţia sa cantitatea de imunoglobuline potrivită, ce îi asigură protecţia necesară împotriva infecţiilor, dat fiind că bebeluşul prematur este destul de vulnerabil.

În funcţie de cât de devreme s-a produs sosirea bebeluşului, şi alăptarea va fi puțin diferită. S-ar putea ca, la început, bebeluşul să nu aibă foarte bine dezvoltat reflexul de supt. Astfel, acomodarea cu sânul mamei şi cu suptul se realizează mai încet şi gradat. Până când bebeluşul va putea începe să se hrănească singur cu laptele matern, el va fi hrănit prin perfuzie. Cu timpul, se va trece la hrănirea lui prin sondă sau cu biberonul, administrându-se laptele matern extras prin diferite mijloace (pompă de sân, manual).

Dintre vitaminele recomandate şi care se găsesc în orice formulă de lapte se prezintă:

Vitamina K, ce este este responsabilă cu protejarea bebeluşului de hemoragii interne.

Vitamina D, care ajută la dezvoltarea şi întărirea oaselor.

Vitamina C, care este esenţială pentru absorbţia fierului şi a calciului, protejează bebeluşul de eventuale răceli sau alte afecţiuni.

Vitamina A, ce contribuie la creşterea rezistenţei organismului împotriva infecţiilor, ajută la reglarea somnului, a tensiunii arteriale. Stimulează creşterea tisulară şi buna funcţionare a metabolismului proteic şi al mineralelor.

Complexul de vitamine B este important datorită rolurilor multiple pe care le întrunește. Ajută la formarea sistemului nervos, a celulelor sangvine şi, mai ales, la formarea anticorpilor…

Copilul născut prematur implică o serie de responsabilități pe care familia le are în vedere. Bebeluşul trebuie să beneficieze de o atenţie sporită şi să fie monitorizat de personal calificat, astfel încât să se cunoască ritmul de creştere şi să i se asigure îngrijirile potrivite în cazul unor deficiențe în dezvoltarea sa.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More