Chiar dacă decizi să-ţi hrăneşti bebeluşul cu lapte praf încă de la început, să suplimentezi laptele matern cu acesta sau doar să faci trecerea de la cel matern la cel praf, suntem siguri că ai foarte multe întrebări privitoare la fiecare aspect în parte.
În cele ce urmează îți vom răspunde la cele mai comune curiozităţi în ceea ce priveşte alăptarea artificială cu ajutorul laptelui praf.
Cât de des ar trebui să-mi hrănesc bebeluşul?
În general, se recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi ori de câte ori dau semne că le-ar fi foame. Majoritatea nou-născuţilor au parte de mese regulate la fiecare două-trei ore. Odată ce cresc, iar burticile lor pot ţine mai mult lapte, mănâncă la trei-patru ore.
Cum ştiu că bebeluşului meu îi este foame?
Oricât de mici ar fi, aceştia indică prin diferite semne ce trebuie să faci într-un moment sau altul, mai ales când le este foame, şi anume: își înclină capul de pe o parte pe alta, deschid gura, scot limba, îşi bagă degetul în guriţă, îşi muscă buzele, arată către sânul mămicii sau plâng, în cel mai rău caz.
Este important de reținut că nu trebuie să sărim cu biberonul de fiecare dată când cel mic plânge.
Cât de multă formulă ar trebui să bea?
În primele săptămâni, amestecă în jur de 60-90 ml de lăptic pentru cei mici. Gradual, vei creşte cantitatea când devii familiar cu apetitul şi rutina bebeluşului. Ca exemplu de urmat:
Un nou-născut bea aproximativ 45-90 ml la fiecare două-trei ore;
La două luni, cantitatea ajunge până la 120-150 ml la trei-patru ore;
La patru luni – 140-180 ml;
La şase luni – 180-230 ml la fiecare patru-cinci ore, în funcţie de ce ai mai introdus în alimentaţia bebeluşului.
De ce pare mai înfometat decât atunci când îl alăptez normal?
Pe măsură ce bebeluşii iau în greutate, ar trebui să mănânce şi din ce în ce mai mult cu fiecare masă în plus. Cu toate acestea, cel mic poate trece printr-o perioadă de creştere rapidă. Se poate întâmpla în orice moment, dar cel mai des în jurul a celor 7-14 zile, trei-șase săptămâni, patru luni sau șase luni, aşa că nu are nici cea mai mică legătură cu modul în care este alăptat sau, mai ales, cu ce. Cu toate acestea, încearcă să măreşti cantitatea de lapte praf, pentru a fi pe deplin satul.
Bebeluşul meu mănâncă destul?
Nou-născuţii cresc şi se dezvoltă diferit, aşa că îţi vei pune întrebarea asta destul de des: „Primeşte destui nutrienţi pentru a se dezvoltă complet?” Pentru a determina toate acestea, încearcă să ai un program, o rutină a înălţimii şi greutăţii celui mic, pentru a fi pusă la punct cu toate informaţiile…
De asemenea, scutecul este un bun determinant al unei diete sănătoase. Consulta medicul specialist pentru orice neclaritate ai avea, dacă observi ceva schimbat, iar acesta îţi poate spune cu precizie tot ce trebuie să ştii în legătură cu nutriţia celor mic.