Home Bebelusi 0-12 luniAlaptarea Cum se alăptează corect bebeluşul

Cum se alăptează corect bebeluşul

de bebee
1,7K views
alaptarea bebelusului

Multe dintre mămici îşi pun întrebarea: “Oare îmi alăptez corect bebeluşul?” şi, de cele mai multe ori, caută informaţii prin diverse locuri care să le ajute să îşi îmbunătățească tehnica de alăptare.

Pentru primele dăţi în care au ocazia să alăpteze, acest lucru fiind realizat în spital, mămicile sunt îndemnate de către personalul secţiei de copii, moaşe şi asistente, să prindă curaj şi să îşi alăpteze micuţul chiar dacă nu ştiu cum să facă acest lucru (alăptatul nu este o sarcină chiar atât de simplă). Sub îndrumarea lor, tinerele mame reuşesc să aibă prima interacţiune cu bebeluşul şi să îl hrănească în mod corespunzător. Cu timpul, alăptarea va deveni o activitate plăcută atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Pentru ca alăptarea să se desfăşoare în mod corect şi eficient, mămicile sunt sfătuite să aleagă un colţ din casa lor unde se simt confortabil şi ar avea parte de liniştea de care au nevoie înainte şi în timpul alăptatului.

Foarte importantă în procesul de alăptare este poziţia pe care o alege tânăra mămică. Se recomandă ca mămica să mai schimbe poziţia în care alăptează.

Cinci poziții de alăptare preferate de către mămici

  1. Leagănul

Este una dintre cele mai folosite poziţii de alăptare, dar nu se recomandă femeilor care au născut prin cezariană. Majoritatea femeilor ştiu despre această poziţie pentru că au avut ocazia să o vadă pe la rude, prieteni sau în filme. Mai întâi, mămica se aşază pe un scaun sau pe pat, astfel încât să aibă spatele drept. Este bine ca prin jurul lor să fie pernuţe care le vor veni în ajutor. Bebeluşul se aşază la unul dintre sâni, să zicem, la cel stâng, iar picioarele lui vor veni în dreptul celuilalt sân. Dacă bebeluşul nu ajunge destul de aproape de sân, se pot pune acele perne despre care am pomenit mai sus şi să se evite ca mama să se aplece peste bebeluş. Bebeluşul este susţinut cu mâna stângă, iar cu mâna dreaptă mama îi oferă sânul, atingându-i buzele cu sfârcul. După un timp se schimbă sânul, pentru ca bebeluşul să fie hrănit îndeajuns şi să se stimuleze şi lactaţia mamei.

  1. Leagănul încrucişat

După cum îi spune şi numele, leagănul încrucişat seamănă cu poziţia de mai sus, cu mici diferenţe. Mama îşi păstrează spatele drept, dar bebeluşul este aşezat în poala ei şi ridicat cu ajutorul unor pernuţe. Dacă mai sus bebeluşul era susţinut cu mâna corespunzătoare sânului la care era aşezat, aici lucrurile se schimbă. Bebeluşul va fi susţinut cu mâna dreaptă dacă este hrănit de la sânul stâng, şi invers. Această poziţie o ajută pe mamă să menţină sub control alăptarea şi să ajute micuţul să găsească sfârcul.

  1. Culcat

Este o poziţie excelentă pentru mămicile care au născut prin cezariană, dar şi pentru cele care sunt trezite noaptea de către bebeluş. Mămica şi bebeluşul stau faţă în faţă având în spate perne pentru susţinere. Cu mâna liberă, mama îl sprijină pe bebeluş, iar cu cealaltă îi susţine capul.

  1. Poşeta

Mămica îşi menţine spatele drept, iar bebeluşul este aşezat sub braţul ei la sânul corespunzător braţului. Specialiştii spun că mamele ar trebui să îşi imagineze această poziţie ca şi cum ar avea geanta sub braţ. Se recomandă mămicilor curajoase, care au avut o sarcină multiplă, dar şi celor care au sânii mai mari.

  1. Călare în şa

La fel ca şi în celelalte cazuri, mama stă confortabil, rezemată, cu spatele drept. Aceasta aşază bebeluşul în poală cu faţa spre ea. Este o poziţie bună pentru bebeluşii care au crescut şi pot sta în şezut…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More