În primele zile când începem alăptarea bebelușului organismul va produce mici cantități de lapte puţin mai special, care îl va ajuta pe cel mic să lupte cu infecțiile.
Întoarce corpul bebeluşului către tine, la piept. Atinge-i buza de sus cu sfârcul şi când deschide guriţa, ghidează-ţi sânul să între bine (nu doar sfârcul, ci şi areola, partea întunecată ce îl înconjoară).
Nu te panica dacă vezi că are probleme cu găsirea sau cu subtul în general, deoarece trebuie să ai foarte mare răbdare pe tot parcursul procesului. Dacă întâmpini obstacole, nu ezita să ceri ajutorul unei asistente sau să mergi la un alt consult dacă ai probleme cu lactația.
Dacă ai născut prematur, nu vei putea alapta imediat şi va trebui să îţi “extragi” laptele cu ajutorul unei pompite speciale. Aminteşte-ţi întotdeauna că procesul nu trebuie să fie dureros. În caz contrar, fii foarte atentă la modul în care se poziționează de fiecare dată guriţa bebeluşului – anumite zone pot fi mai sensibile.
Cât de des trebuie să alăptez?
Frecvent. Cu cât alăptezi mai mult, cu atât vei produce mai mult lapte.
Conform Academiei Americane de Pediatrie, se recomandă să alăptezi nou-născutul oricât de des îşi doreşte şi nu după un program bine stabilit. Plânsul este ultimul semnal pe care îl va da în cazul în care îi este foame, iar alăptatul trebuie început înainte ca cel mic să ceară.
În primele zile probabil va adormi în timpul alăptatului, aşa că la două-trei ore fii sigură că îl trezești pentru a îl hrăni.
Cum să stau confortabil?
Având în vedere că procesul poate dura şi 40 minute, mai ales în primele săptămâni, luni, trebuie să îţi alegi un loc doar al tău, special, pe care să îl foloseşti de fiecare dată. Ţine copilul într-o poziţie relaxantă, să nu cumva să-ţi amorţească la un moment dat spatele sau braţele. Oricum ai alege să stai, nu începe să-l hrăneşti dacă încă nu ai găsit poziţia potrivită.
Ce ar trebui să mănânc când alaptez?
O dietă normală, sănătoasă este tot ce ai nevoie atunci când alăptezi. Altfel, poţi produce lapte ce nu conţine destui nutrienţi pentru dezvoltarea celui mic. Urmează-ţi foamea, mănâncă ce îţi cere organismul şi lasă caloriile pe altă dată şi pentru altcineva. Mai important decât atât este consumul de lichide – este primordial să fii bine hidratată.
Nu exagera cu cofeina sau băuturile alcoolice, deoarece acestea vor trece prin intermediul laptelui în organismul bebeluşului.
Probleme cu care te poţi confrunta
Unele dintre proaspetele mămici se pot adapta foarte uşor la toate aceste schimbări, pe când altele se descurajează extraordinar de repede şi învaţă cu greutate ce au de făcut.
Este normal să te simţi copleşită de cererea constantă şi extenuantă de-a dreptul a bebeluşului, iar totul se dublează când eşti privată şi de somn. Cel mai bine ar fi să renunţi la toate preocupările şi întrebările din mintea ta şi să mai laşi din aceste responsabilităţi şi pe umerii partenerului de viaţă…
Nu suferi în linişte! Dacă eşti mama singură, vorbeşte cu un consultant şi acesta te va îndruma pe calea cea mai bună. Este important să accepţi că ai ajuns într-un impas şi ai nevoie de ajutor.