Home MamiciSanatate Când trebuie să facem testul Papanicolau?

Când trebuie să facem testul Papanicolau?

de bebee
3.588 views

Testul Papanicolau este cu siguranță cel mai recomandat test de către ginecologi.  Acesta poate identifica cele mai severe afecțiuni care pot afecta sistemul reproducător feminin și se recomandă ca acesta să facă parte din examenul ginecologic de rutină.

Cel mai indicat este ca testul Papanicolau să fie făcut măcar o dată pe an de către fiecare femeie. Dacă ai o viață sexuală foarte activă sau nu ai un partener stabil, ar trebui să faci testul mai des, chiar și de două ori pe an.

Odată începută viața sexuală, aparatul genital suferă numeroase modificări, unele de care nu ești mereu conștientă. Pentru a-l putea ține sub observație și a te asigura că totul este așa cum ar trebui să fie, este aproape obligatoriu să faci testul.

De asemenea, testul Papanicolau se repetă de obicei dacă rezultatele testului inițial nu au fost unele satisfăcătoare, pentru a elimina orice eventuală diagnosticare incorectă și a te asigura că informațiile primite sunt într-adevăr corecte.

Acestea sunt „reguli” de bază, dacă e să le numim așa, de care orice femeie ar trebui să țină cont atunci când vine vorba de efectuarea acestui test.

Cu toate acestea, unele femei ignoră importanța acestui test după o anumită vârstă sau după ce au trecut printr-o sarcină. Indicat este să faceți testul atât înaintea nașterii, cât și după aceasta; chiar dacă sunteți însărcinată și nu ați avut complicații sau alte probleme, testul tot trebuie făcut pentru a elimina apariția unor eventuale riscuri de infecții sau diverse boli.

Pe perioada sarcinii rezultatele nu sunt tocmai atât de clare, dată fiind această situație, de aceea este bine să-l faceți înaintea acesteia. Totuși, dacă nu ați făcut testul în ultimii cinci ani înainte de a rămâne însărcinată și sunteți în primele luni, este indicat să solicitați medicului vostru să vi-l facă.

Dacă faceți testul după naștere, indicat este să așteptați până ce terminați cu alăptarea, deoarece pe parcursul acestei perioade are loc o schimbare hormonală majoră în organism.

Chiar dacă aveți o vârstă puțin mai înaintată, nu ar trebui să excludeți ideea efectuării unui astfel de test, de aceea este indicat să-l faceți atât în perioada pre-menopauzei cât și în cea de menopauză, însă la un interval de timp de șase luni.

Dacă suferiți de o infecție cu HPV, se recomandă să efectuați testul o dată la șase luni.

Chiar și femeile care au trecut de vârsta de 55 de ani nu trebuie să renunțe la ideea de a efectua testul Papanicolau, trebuie doar să țină cont de recomandările medicului cu privire la perioada în care ar trebui făcut. De obicei, se face tot o dată pe an sau chiar la un interval de șase luni.

Chiar dacă femeile cu o vârstă înaintată consideră că nu ar mai fi necesar acest test, ei bine, nu e chiar așa, deoarece cu cât ești mai înaintată în vârstă, cu atât riscul apariției cancerului genital este mai mare…

Este foarte importat să efectuezi acest test măcar o dată pe an. În anumite situații, organele genitale suferă schimbări pe care nu le poți observa cu ochiul liber, de aceea ar trebui să monitorizezi îndeaproape starea acestuia pentru a te asigura că totul este în regulă.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More