Nucile de săpun au multiple întrebuinţări, fiind folosite pentru spălarea hainelor, producerea soluţiilor de curăţenie a casei, a igienei personale sau îngrăşământ natural.
Nucile de săpun sunt fructele unor arbori speciali, numiţi Sapindus. Aceştia pot atinge înălţimea de 10-20 metri, înflorind şi fructificând după nouă ani. Aceştia sunt productivi şi rezistenţi; fructele se colectează toamna, când unt aşteptate să cadă din copaci. Seminţele sunt folosite în obţinerea a noi arbori sau producerea de bijuterii.
Aceste nuci am putea spune că sunt speciale datorită prezenţei în structura lor a unei substanţe numită saponină, care în contact cu apa caldă se comportă ca un surfactant natural ce ajută la eliminarea murdăriei.
O serie de avantaje ale folosirii acestor nuci în uzul casnic:
• sunt economice: de exemplu, cu două kilograme de nuci de spălat, ar putea
fi spălate hainele unei familii de patru persoane, timp de doi ani de zile, per trei spălări pe săptămână;
• sunt produse bio;
• sunt hipoalergenice: fiind astfel destinate persoanelor cu pielea mai
sensibilă;
• sunt foarte uşor de folosit: puteţi pune într-o şosetă vreo cinci nuci. Acestea,
în prezenţa apei calde, eliberează saponina;
• sunt biodegradabile: de exemplu, după ce aţi folosit nucile respective, le puteţi utiliza
în grădinărit;
• sunt antibacteriene.
Rufele mai pot fi spălate şi cu pudră din nuci de săpun, putând adăuga două-trei linguriţe de pudră într-o şosetă, turnând apă fierbinte peste aceasta sau o puteţi introduce în cuva maşinii de spălat.
Încercaţi să nu puneţi foarte multe haine murdare la spălat în maşină, căci saponina nu va putea fi eliberată foarte bine, existând riscul ca hainele să nu fie spălate aşa cum vă doriţi.
Însă, în cazul în care, hainele sunt destul de murdare, puteţi folosi mai multe nuci.
Trebuie să reţineţi faptul că nucile nu pot îndepărta şi petele. Aşa că aveţi mare grijă. Pe lângă asta, înainte de spălare aţi putea elimina petele de pe haine adăugând peste acestea bicarbonat de sodiu, care este foarte ieftin şi poate fi la îndemâna oricui.
Un alt avantaj al utilizării nucilor este faptul că, după spălare, rufele sunt la fel de moi exact ca atunci când foloseaţi şi balsam de rufe. Dar pentru ca hainele să fie şi mai moi decât atât, puteţi pune în compartimentul maşinii de spălat destinat balsamului o lingură de oţet alimentar din vin alb, diluat.
După spălare, este posibil ca hainele să miroasă a oţet. Dar puteţi sta liniştite, căci nu există riscul ca mirosul să se impregneze în haine.
În cazul hainelor albe, puteţi utiliza bicarbonat de sodiu alimentar sau un înălbitor pe bază de oxigen.
Acest detergent natural este perfect pentru spălarea hăinuţelor bebeluşilor şi copiilor.
Persoanele care sunt alergice sau care suferă de boala numită psoriazis, îl pot folosi drept detergent hipoalergenic.
În cazul în care vă doriţi ca hainele să fie parfumate, puteţi utiliza uleiurile esenţiale preferate…
Nucile pot fi refolosite cam de două-trei ori. Atunci când acestea nu mai conţin saponină, substanţa lor caracteristică, devin destul de moi şi adoptă o culoare cafenie.