Home MamiciSanatate Gingivita de sarcină – sfaturi de urmat pentru viitoarele mămici

Gingivita de sarcină – sfaturi de urmat pentru viitoarele mămici

de bebee
1,6K views
Gingivita-de-sarcină

Gingivita de sarcină este o afecţiune des întâlnită în rândul femeilor însărcinate, dar nu este o una care să le sperie pe tinerele mămici. Constatată din timp, această afecţiune poate fi tratată cu uşurinţă şi fără prea mult stres din partea mămicii şi, mai ales, fătul este în siguranţă.

Ce este gingivita de sarcină?

Gingivita reprezintă inflamarea gingiilor, care apare din cauza dezvoltării plăcii bacteriene de la nivelul dentiţiei. Dezvoltarea bacteriilor este favorizată de schimbările hormonale, adică de creşterea secreţiei de progesteron.

Cum se manifestă gingivita de sarcină?

Conform medicilor stomatologi, gingivita apare începând cu a doua săptămână de sarcină, până în cea de a opta. Se manifestă prin umflarea gingiilor, care capătă un aspect roşiatic, sunt sensibile la atingere şi moi. Se pot observa sângerări la nivelul dentiţiei în timpul periajului şi chiar dureri. În cazuri extreme, din cauza dezvoltării excesive a plăcii bacteriene, pot apărea tumori dentare. Aceste tumori nu sunt un motiv foarte mare de îngrijorare, pentru că sunt de natură benignă şi pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală.

gingivita-femeie-insarcinata

Cum se poate preveni gingivita de sarcină?

Prevenirea apariţiei acestei afecţiuni este chiar simplă şi implică respectarea regulilor minime de igienă a cavităţii bucale. Se recomandă periajul dinţilor după fiecare masă, folosirea apei de gură şi a aţei dentare. De asemenea, consultul stomatologic trebuie să fie luat în considerare de fiecare mămică. Drept remediu naturist, se poate consuma o cană de apă caldă cu o linguriţă de sare.

Ce se întâmplă dacă gingivita de sarcină nu este depistată la timp?

Există o serie de riscuri care se pot ivi în cazul nedepistării la timp a gingivitei, şi anume:

– Dacă inflamaţia persistă o perioadă îndelungată, apar boli ale ţesuturilor din jurul dinţilor.

– Prezenţa bacteriilor de la nivelul leziunilor gingiilor pot migra pe cale sangvină în corp şi să producă daune la nivelul altor organe.

– Bacteriile pot ajunge şi la uter, moment în care, acesta va începe să secrete prostaglandine care stimulează travaliul şi determină naşterea prematură a fătului.

Sfaturi de urmat pentru viitoarele mămici:

  1. Se recomandă periajul dinţilor după fiecare masă. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate consuma gume de mestecat cu potenţial bacteriologic.
  2. Folosirea aţei dentare prin care se va reuşi îndepărtarea unor populaţii de bacterii localizate între dinţi.
  3. Utilizarea apei de gură, mai ales după episoadele de vărsături, dar şi în momentele de greaţă. Apa de gură este un amestec ce conţine apă, alcool, arome, conservanţi şi fluor. Rolul ei este de a preveni apariţia cariilor, de a conferi rezistenţă smalţului dinţilor, de îndepărtare a unor bacterii şi de a conferi o respiraţie plăcut mirositoare.
  4. Detartrajul, adică îndepărtarea plăcii bacteriene de la nivelul dentiţiei într-un cabinet stomatologic.
  5. Acordarea unei atenţii sporite regimului alimentar, consumarea unor cantităţi mai mici de dulciuri şi a unor alimente bogate în vitaminele C şi B12.
  6. Consultarea stomatologului chiar şi când în momentul în care viitoarea mămică nu suferă de gingivită…

Deşi este o afecţiune des întâlnită, cu o frecvenţă de 60-70% în rândul femeilor însărcinate, aceasta poate fi prevenită, dar şi tratată cu ajutor specializat din partea unui stomatolog.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More