Home MamiciSanatate Se operează fibromul uterin?

Se operează fibromul uterin?

de bebee
5,6K views

Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului. În cele mai multe cazuri, fibroamele uterine care nu cauzează nicio problemă pot fi lăsate netratate. Totuși, există cazuri în care și acele excrescențe care nu se manifestă în mod sever trebuie tratate sau cel puțin ținute atent sub observație. Creșterea rapidă este una dintre cauzele principale la care femeile trebuie să fie atente, având în vedere că anumite fibroame se pot transforma într-o tumoră ce are un ritm de creștere accelerat, aceasta neputând fi diferențiată de o tumoră benignă cu ajutorul aparatelor cu ultrasunet sau a altor tipuri de aparate specializate pentru a detecta asemenea afecțiuni.

Cu toate acestea, asemenea tumori apar în mai puțin de 1% din cazuri în rândul persoanelor care prezintă fibroame uterine. Un alt risc pe care femeia și-l asumă lăsând aceste excrescențe netratate este faptul că, ajungând la dimensiuni foarte mari, pot prezenta manifestări violente la nivelul sistemului reproducător și nu numai, extirparea lor devenind, așadar, absolut necesară. Dacă aceste excrescențe cresc foarte mult, îndepărtarea lor printr-o intervenție chirurgicală devine mult mai dificilă și riscantă.

Ce tratamente există împotriva fibromului uterin?

Există diverse opțiuni de tratare a fibromului uterin care includ intervenții chirurgicale sau embolizarea arterei uterine. Tratamentele medicale includ danazolul, raloxifenul, dar și anticoncepționalele.

Intervenția chirurgicală

După cum am menționat în paragraful anterior, există mai multe metode prin care fibromul uterin poate fi tratat. Cu toate acestea, cel mai adesea se apelează la intervenții chirurgicale atunci când un tratament este absolut necesar. Intervențiile chirurgicale posibile includ histerectomia sau extirparea uterului și, odată cu acesta, a excrescențelor din el. Miomectomia reprezintă îndepărtarea selectivă a fibroamelor din interiorul uterului. Miomectomia poate fi făcută cu ajutorul unui histeroscop, a unui laparoscop sau prin intermediul unei incizii standard la nivelul peretelui abdominal. Anumite tratamente pot implica generarea unor găuri în interiorul fibromului prin intermediul laserului. Criogenarea acestora reprezintă, de asemenea, o altă variantă. Aceste tehnici nu presupun înlăturarea țesuturilor nocive, ci distrugerea acestora. Intervențiile chirurgicale devin absolut necesare în cazul în care fibromul riscă să devină o tumoră canceroasă.

O altă tehnică utilizată pentru a trata fibroamele este embolizarea arterei uterine. Această tehnică presupune injectarea unei anumite cantități de alcool polivinilic în arterele care hrănesc fibromul. Această substanță privează fibromul de sursa sa de sânge și de oxigen, ducând în cele din urmă la distrugerea sa. Deși această tehnică este destul de recentă, anumite studii realizate de specialiști au arătat că deși femeile care aleg acest tratament necesită o perioadă de spitalizare mai mică decât cele care trec printr-o operație, șansele apariției unor complicații și a întoarcerii lor la spital sunt mult mai mari…

Așadar, fibromul uterin poate fi operat. În anumite cazuri intervenția chirurgicală este chiar cea mai indicată procedură. Cu toate acestea, este important de știut că operația nu este singurul remediu împotriva fibromului uterin, existând numeroase alte tipuri de tratament.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More