Home MamiciSanatate Tot ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi

Tot ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi

de bebee
2,2K views
pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi, cunoscută și sub denumirea de planul B, a devenit din ce în ce mai populară. Studiile recente arată că din ce în ce mai multe femei profită de acest plan de rezervă. Cu toate acestea, sunt ridicate multe semne de întrebare în legătură cu această pastilă. Citește în continuare tot ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi!

Pastila de a doua zi intră în categoria metodelor de contracepție de urgență. Este un mod sigur și eficient de a preveni o sarcină nedorită. Aceasta își face efectul prin alimentarea organismului cu o explozie scurtă și puternică de hormoni sintetici.

Pastila de a doua zi face imposibilă instalarea unei sarcini, din trei motive:

  1. Împiedică ovulul să părăsească ovarul.
  2. Nu permite spermatozoizilor să fecundeze ovulul.
  3. Nu lasă ovulul să se instaleze în uter.

Cu toate acestea, pastila de a doua zi nu trebuie să înlocuiască celelalte metode de contracepție. La urma urmelor, există un motiv pentru care această pastilă a primit denumirea Planul B și nu Planul A. Aceasta este proiectată pentru a preveni sarcina după ce femeia a făcut sex neprotejat, fie pentru că metodele clasice nu au avut efect, fie nu s-a folosit absolut nimic. Specialiștii nu recomandă o utilizare repetată a acesteia, deoarece hormonii pe care îi eliberează în organism pot fi nocivi organismului, putând afecta totodată sistemul feminin de reproducere.

Pastilele de acest fel vin în doză dublă. Prima doză trebuie luată la maximum 72 de ore de la actul sexual, iar cea de-a doua, la 12 ore după prima. Așadar, în cazul acestor pastile totul este o chestiune de ore, astfel încât o întârziere prea mare în administrarea acestui tratament se poate dovedi nefolositoare. Totuși, datorită progreselor făcute în domeniul metodelor de contracepție, în prezent există pe piață și pastile de „a cincea zi”, tot o variantă a pastilei de a doua zi, dar care își poate face efectul chiar și după 120 de ore. Cu toate acestea, multe farmacii refuză să vândă aceste pastile fără prescripție medicală, spre deosebire de cele care au un termen-limită de eficiență de 72 de ore și care pot fi cumpărate de femei de la 17 ani în sus, fără a necesita prescripție medicală. Totuși, indiferent de tipul de pastilă cumpărată este necesar să respectați indicațiile farmacistului sau cele scrie pe prospectul produsului respectiv.

Este important de menționat faptul că eficacitatea acestei pastile poate să fie redusă în cazul în care, în decurs de o jumătate de oră după ce ai luat această pastilă, se întâmplă să vomiți. Mai mult, având în vedere faptul că majoritatea pastilelor de acest tip conțin atât estrogen, cât și progesteron, au 75% șanse de reușită. Cele care conțin numai progestin au șanse de reușită de 89%.

Efecte adverse ale pastilei de a doua zi

Precum toate celelalte medicamente, și pastila de a doua zi poate prezenta anumite efecte adverse:

  • Dureri abdominale.
  • Dureri la nivelul sânilor.
  • Stări de greață, amețeală, oboseală.
  • Menstruația poate întârzia sau poate veni mai devreme, poate fi mai abundentă sau, din contră, mai redusă…

Pilula de a doua zi nu este recomandată femeilor care prezintă boli vasculare sau boli ale rinichilor, diabet ori hipertensiune. De asemenea, nu este indicată nici mămicilor care alăptează sau care au născut în urmă cu șase săptămâni. Această pilulă poate fi nocivă în egală măsură și celor diagnosticate cu epilepsie. Așadar, este bine de știut că există o astfel de pastilă, însă este la fel de important de reținut și faptul că aceasta nu trebuie administrată decât în caz de urgență.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More