Home SarcinaSanatate si ingrijire De ce nu trebuie să luăm antibiotice în timpul sarcinii

De ce nu trebuie să luăm antibiotice în timpul sarcinii

de bebee
1,1K views
antibiotice in timpul sarcinii

Dacă ai ajuns aici, înseamnă că ai început să îți pui anumite întrebări cu privire la sarcină. Trebuie să știi că antibioticele au foarte multe contraindicații și nu este indicat să iei antibiotice în timpul sarcinii la sfatul altor persoane. Atunci când ești însărcinată, ai voie să iei medicamente doar la indicațiile medicului specialist.

Este fătul afectat de antibiotice?

În primul rând, trebuie să știi că antibioticele pot avea efecte diferite asupra organismului tău. Contează ce medicament iei, cantitatea, durata tratamentului și în ce stadiu al sarcinii ești. De cele mai multe ori, antibioticele au avut efecte negative asupra fătului. Majoritatea antibioticele afectează într-un anumit fel fătul.

În al doilea rând, efectele medicamentelor se pot observa imediat după naștere sau chiar după câteva luni sau ani. Orice medicament pe care îl ia mama trece prin sângele ei, iar mai apoi, în sângele fătului. Același lucru se întâmplă șicu  alcoolul sau tutunul. Tot ce consumi tu, consumă și bebelușul din tine.

Ce efecte pot avea antibioticele?

  • Nu trebuie să iei medicamente în timpul sarcinii, pentru că în primele luni abia se formează organele fătului, iar acestea for fi afectate de antibiotice, care vor duce la malformații.
  • Dacă ai trecut de primul trimestru al sarcinii, să nu crezi că ești în afara oricărui pericol. Multe antibiotice în timpul sarcinii pot avea efecte toxice asupra fătului, care este în continuă dezvoltare. Sunt medicamente care pot încetini creșterea osoasă sau pot duce la un avort spontan.

Trebuie să iau medicamentele prescrise de medic?

Nu începe să iei anumite medicamente doar pentru că așa a făcut și cea mai bună prietenă a ta, iar ea nu a avut probleme. Pentru că organismele noastre sunt diferite, și efectele antibioticelor sunt diferite. Cel mai bine este să mergi la medic în orice situație și să te informezi foarte bine cu privire la orice antibiotic.

  • Sunt și medicamente care nu au riscuri foarte mari asupra fătului, iar în anumite cazuri pot fi luate.
  • Când ești foarte bolnavă și prezinți anumite infecții, o vizită la medic este obligatorie. Infecțiile din organismul tău pot afecta fătul. Dacă medicul îți recomandă anumite antibiotice în timpul sarcinii, atunci ar trebui să le iei.

Antibiotice interzise în timpul sarcinii:

Există și medicamente care nu au înregistrat multe efecte negative, dar unele sunt exact la polul opus. Iată aici o listă cu antibiotice în timpul sarcinii și medicamente de care trebuie să te ferești pe toată perioada:

• TETRACICLINA – poate pătrunde prin placentă, afectând oasele și dinții fătului. Are un efect toxic și asupra ficatului. Nici în perioada alăptării nu se poate lua, deoarece poate ajunge la copil prin laptele matern.

• CHINOLONELE – este folosit pentru tratarea infecțiilor urinare; afectează oasele și cartilajele, producând destul de des dureri articulare.

• SUFAMIDELE – Dacă sunt administrate aproape de momentul nașterii, pot produce icter grav. Deși poate nu pare o boală foarte periculoasă, copilul abia născut are un metabolism foarte scăzut și nu poate lupta cu bolile.

• CLORAMFENICOLUL este un antibiotic folosit pentru mai multe afecțiuni ale organismului, dar pe perioada sarcinii este interzis. Nici nou-născuților nu le poate fi dat, din cauza reacțiilor adverse care pot apărea: vomă, diaree, piele vânată și deshidratare…

• ASPRIRINA – în doze mari, produce hemoragii și duce la prelungirea perioadei de gestație.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More