Home Fertilitate, conceptie Testul Torch – de ce trebuie făcut?

Testul Torch – de ce trebuie făcut?

de bebee
1,9K views
Testul Torch

Testul Torch face parte din testele prenatale recomandate în primul trimestru de sarcină. Acesta constă într-o analiză de sânge realizată cu scopul de a depista sindromul Torch – un grup de infecții comune, însă grave, în cazul unei sarcini, precum varicela, toxoplasmoza, rubeola sau herpesul.

Testul Torch poate determina și dacă pacienta a avut o astfel de infecție în trecut. Acest test este utilizat pentru a depista infecțiile mai sus enumerate și în cazul nou-născuților.

Când trebuie făcut testul Torch?

Testul Torch trebuie făcut atunci când o femeie însărcinată prezintă simptome ale infecțiilor ce fac parte din grupul Torch. Aceste infecții sunt foarte nocive în cazul unei sarcini, deoarece pot trece prin placentă și ajunge le făt, influențând dezvoltarea acestuia și cauzând diverse anomalii congenitale. Simptomele sindromului Torch, în cazul unei viitoare mămici, care pot face medicul să recomande testul cu același nume sunt:

  • Febră;
  • Alimentație dificilă;
  • Echimoze la tegumente sau mucoase;
  • Splină sau ficat mărit;
  • Nivelul scăzut al trombocitelor;
  • Icter.

Medicul poate sugera testul Torch și în cazul în care un nou-născut prezintă următoarele simptome:

  • Creștere mică în raport cu vârsta sarcinii;
  • Retard mintal;
  • Probleme de auz;
  • Cataractă;
  • Probleme cardiace;
  • Splină sau ficat mărit;
  • Crize.

Cum se interpretează rezultatele?

De obicei, rezultatele sunt prezentate ca fiind pozitive sau negative. În urma analizei sângelui în laborator, se poate indica prezența sau absența unor anticorpi IgG si IgM pentru fiecare dintre infecțiile testate. Un rezultat normal presupune absența anticorpilor IgM în sângele detectat. Astfel, în cazul în care testul a ieșit negativ, înseamnă că nu ai niciun motiv de îngrijorare.

Prezența anticorpilor IgM reprezintă fie o infecție curentă, fie una recentă în organism. În cazul în care primul test a ieșit pozitiv, este necesar un al doilea test, pentru a confirma aceste rezultate, deoarece anticorpii IgM pot fi prezenți în corp și din alte motive. Prezența anticorpilor IgG în organismul unei femei însărcinate poate fi un semn al unei infecții anterioare. Așadar, un nou test trebuie efectuat peste două săptămâni, pentru a putea compara nivelul anticorpilor din cele două mostre de sânge colectate. În cazul în care rezultatele arată că nivelul anticorpilor IgG din sânge a crescut, înseamnă că pacienta se confruntă cu o infecție recentă…

Mai trebuie să știu și altceva despre testul Torch?

Având în vedere faptul că există și alte metode pentru a depista infecțiile din categoria Torch, acest test nu este întotdeauna prima opțiune propusă de medic. Întrucât se bazează pe prezența anticorpilor din sânge, aceștia dezvoltându-se în decurs de mai multe zile, poate chiar săptămâni, testul Torch oferă un diagnostic mult mai târziu decât o pot face alte teste. În funcție de simptomele prezentate există diverse alternative. De exemplu, în cazul în care dezvoltarea fătului nu corespunde vârstei gestaționale, o altă variantă este testul CVM.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More