Având în vedere că anumite medicamente sunt nocive în timpul sarcinii, există mereu posibilitatea de a apela la tratamente naturiste. Însă, care sunt acele tratamente naturiste care pot înlocui medicamente în timpul sarcinii și cât de sigure sunt ele? Articolul următor va trata în detaliu această problemă, oferind sfaturi și indicații privind alternativele naturale ale unui posibil tratament medicamentos.
Deși progresele făcute în medicină au dus la înlocuirea multor tratamente naturale cu substituenți sintetici, atunci când vine vorba de o sarcină, natura se poate dovedi un prieten mai bun decât farmacia. Deși sunt naturale, nu toate plantele utilizate ca tratament alternativ sunt benefice unei sarcini. Se recomandă ca, înainte de a lua orice tratament natural, să fie întrebat medicul specialist. Anumite plante pot conține diverse substanțe care vor cauza pierderea sarcinii, naștere prematură, contracții uterine sau vor avea efecte negative asupra dezvoltării armonioase a copilului. În ciuda acestor realități, puține studii au fost făcute pe baza acestor tratamente alternative și a efectului pe care îl produc asupra unei sarcini. În continuare, vom analiza câteva tratamente naturiste în relație cu sarcina.
Frunze de zmeur – bogate în fier, acestea plante ajută la tonificarea uterului, la creșterea producției de lapte, la eliminarea senzației de greață și la ameliorarea durerilor din timpul nașterii. În anumite farmacii sau plafare poți găsi ceaiuri pentru sarcină care sunt făcute din frunze de zmeur, acestea având un efect benefic asupra uterului în timpul sarcinii. Totuși, există diverse controverse privind acest tip de ceai. Specialiștii recomandă evitarea acestui ceai în primul trimestru și consumarea sa în ultimele etape ale sarcinii.
Frunzele de mentă – contribuie la îndepărtarea senzației de greață, fiind un adevărat aliat împotriva grețurilor matinale.
Rădăcina de ghimbir – contribuie de asemenea la eliminarea senzației de greață și de vomă.
Frunze de ulm roșu – acestea sunt foarte utile în cazul senzației de greață, a arsurilor la stomac, dar și a iritațiilor.
Ovăzul – bogat în calciu și magneziu, acesta ajută la îndepărtarea senzațiilor de anxietate, dar și a iritațiilor apărute la nivelul pielii.
Păpădia – bogată în vitamina A, calciu și fier, rădăcina de păpădie poate ajuta la tratarea edemului și la îmbunătățirea funcțiilor ficatului.
Mușețelul – bogat în calciu și magneziu, ajută la tratarea insomniilor și a inflamațiilor.
Urzica – această plană este foarte bogată în vitaminele A, C, K, dar și în calciu, potasiu și fier. Urzica este folosită în multe ceaiuri pentru sarcină, fiind un bun tonic pe parcursul acestei perioade delicate. În ciuda acestor proprietăți nutritive și medicinale, anumiți specialiști consideră urzica o plantă ce poate prezenta anumite efecte nocive în cazul unei sarcini. În ciuda acestor păreri, urzica continuă să fie utilizată în multe ceaiuri de sarcină, fiind, de asemenea, și unul dintre cele mai cunoscute leacuri tradiționale administrate pentru diverse afecțiuni în timpul sarcinii…
Proprietățile benefice ale acestor plante sunt recunoscute în mod oficial de către medicina modernă, existând diverse ceaiuri de sarcină ce prezintă diferite combinații între aceste ingrediente. Cu toate acestea, proprietățile acestor ceaiuri pot diferi de la un produs la altul în funcție de ingrediente și de cantitățile în care sunt utilizate. De aceea, cel mai indicat este să întrebați medicul, pentru a primi o părere avizată.