Home Copii mici 1-5 aniJoaca Jocuri Românești – jocurile copilariei

Jocuri Românești – jocurile copilariei

de bebee
10,1K views
Jocuri Romanesti

Jocurile românești sunt jocurile copilăriei care trebuie reamintite și transmise copiilor din prezent. Tehnologia, în societatea contemporană, a luat un asalt major și ne ocupă în proporție de 100% timpul liber. Ceea ce este mai grav este că și copiii sunt preocupați în special de gadgeturi, jocuri video etc.

Haideți însă să ne amintim de jocurile românești pe care le-am învățat în copilărie de la cei mari și cere ne ocupau toate după-amiezile. Jocurile românești sunt acele jocuri care te scot afară, te fac să te murdărești, să sari, să îți julești genunchii, să râzi și să fii mândru dacă câștigi.

Cele mai bune jocuri românești sunt cu siguranță jocurile care te pun în mișcare și ți-au creat cele mai frumoase amintiri ale copilăriei.

Haideți să ne luăm copiii din fața computerului, să-i scoatem afară, în parc sau în fața blocului și să-i învățăm câteva dintre jocurile românești care ne făceau atât de mândri de ispravele din copilărie!

Iată o listă cu cele mai distractive jocuri românești care ne aduc aminte de copilărie!

  1. De-a v-ați ascunselea

Este unul dintre cele mai populare jocuri românești pe care le-am învățat încă din primii ani de viață. Regulile acestui joc sunt foarte simple: se alcătuiește o echipă și se alege un căutător, acesta trebuie să stea la mijit cu fața la perete, copac, bloc, în timp ce ceilalți se ascund. După terminarea numărătoarei, căutătorul pornește în căutarea celorlalți și de aici începe toată distracția.

  1. De-a baba oarba

Un joc românesc destul de vechi, foarte simplu și amuzant, pe care copiii din zilele noastre cu siguranță nu îl cunosc. Într-un grup de copii, unul dintre ei trebuie să fie legat la ochi și să încerce să-i prindă pe ceilalți. Cel legat la ochi va fi strigat baba oarba, de către ceilalți. Dacă reușește să prindă pe cineva, acela trebui să-i ia locul.

  1. Lapte gros

Este unul dintre jocurile românești care ne țineau până seara târziu pe afară. O echipă face un șir format din stâlp (jucător neutru), iar primul jucător al echipei care se afla la „bătaie” stă aplecat, cu capul în mâinile jucătorului neutru (care ține mâinile împreunate aproximativ în dreptul brâului), următorul jucător, aplecat, cu capul între picioarele primului jucător, ținându-se cu mâinile de picioarele primului jucător sau de ale sale și asa mai departe. Membrii celeilalte echipe sar pe rând pe spatele echipei adverse, strigând obligatoriu „lapte gros”,  astfel încât să dea posibilitatea tuturor membrilor echipei să se poată urca pe șirul format și să nu se dezechilibreze. Puteam juca ore întregi acest joc fără să ne plictisim.

  1. Țară, Țară, vrem Ostași!

Este unul dintre jocurile românești pe care le jucam mereu la școală, în pauzele dintre ore. Regulile acestui joc românesc sunt următoarele: două echipe fac câte un rând faţă în faţă, format din jucătorii care se țin de mâini. Prima echipă strigă: „Ţară, ţară, vrem ostaș!”. Cealaltă echipă răspunde: „Pe cine?”. Se răspunde: „Pe… (şi aleg un jucător din echipa a doua)”. Jucătorul ales trebuie să alerge şi să încerce să spargă lanţul de mâini format de prima echipă…

  1. Rațele și vânătorii

Acest joc se încadrează cu siguranță în categoria jocurilor românești și ne aduce aminte de copilărie. Se poate juca în minimum patru copii, din care doi sunt vânători și trebuie să lovească rațele care stau la mijloc între vânători. Se aruncă cu mingea de la un vânător la altul, încercând să atingă rațele. Rața lovită iese, se continua jocul, până ies toate rațele.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More