Home SarcinaSarcina cu probleme Proceduri medicale care pot identifica afecțiunile la făt

Proceduri medicale care pot identifica afecțiunile la făt

de bebee
1,3K views
Proceduri medicale care pot identifica afecțiunile la făt

Împreună cu medicul poți alege dintr-o varietate de teste prin care poți identifica posibile afecțiuni ale fătului pentru a te asigura că sarcina decurge normal și copilul tău nu întâmpină nicio problemă în drumul său spre viață. Iată care sunt cele mai cunoscute astfel de proceduri medicale!

Există diverse proceduri medicale care pot identifica afecțiunile la făt dinainte ca acesta să se nască. Testul pe care îl alegi depinde de mai mulți factori cum ar fi ceea ce îți recomandă medicul, în ce perioadă a sarcinii te afli, istoricul nașterilor în familia ta precum și testele care sunt disponibile în orașul în care locuiești. Decizia îți aparține dacă vrei să faci unul sau mai multe astfel de teste. Bineînțeles, poți alege și să nu treci prin nicio astfel de procedură, însă dacă medicul îți recomandă un asemenea test, cel mai bine este să asculți sfatul său. În continuare vom prezenta cele mai cunoscute proceduri medicale care pot identifica afecțiunile la făt.

CVS

CVS este un test efectuat în timpul sarcinii, test ce constă în extragerea unei porțiuni mici de țesut din placentă. CVS se utilizează pentru detectarea anomaliilor cromozomiale, cea mai cunoscută fiind sindromul Down sau trisomia 21, a bolilor transmise de la părinți precum thalasemie, fibroza chistica, distrofie musculara sau a altor afecțiuni genetice. Testarea pentru anomalii genetice se recomandă de către medicul genetician în funcție de istoricul familial și consultul genetic. Acest test se realizează de regulă între săptămânile 11 și 13 de sarcină. Întrucât presupune introducerea unui ac special până la sarcină și extragerea unei mici porțiuni din aceasta, CVS este considerată o procedura invazivă.  Aceasta poate crește șansele de pierdere a sarcinii sau rănirii gravidei. Riscul cumulat de pierderea sarcinii ca urmare a CVS este aproximativ 1%.

Biopsia de vilozități coriale

Biopsia de vilozități coriale este o investigație invazivă care se poate realiza precoce în timpul sarcinii pentru a detecta posibile defecte ale fătului. Această procedură implică recoltarea de celule de la nivelul trofoblastului, țesut care va deveni placenta și are o componență identică cu cea a fătului. Deși este considerată ca fiind o procedură relativ sigură, există totuși anumite riscuri atât pentru mamă, cât și pentru făt. Printre acestea se numără posibilitatea pierderii sarcinii, necesitatea de a repeta procedura sau posibilitatea unei hemoragii sau a unei infecții.
afectiuni sarcina

Amniocenteza

Amniocenteza este unul dintre testele cele mai relevante care pot fi realizate pe perioada sarcinii pentru a determina existența unor probleme de sănătate la făt. Din păcate, acesta este și unul dintre cele mai invazive, deoarece amniocenteza reprezintă prelevarea unei mostre de lichid amniotic prin introducerea unui ac subțire prin abdomen în uterul femeii. Aceasta se realizează atunci când există suspiciunea că fătul ar putea suferi de o anormalitate cromozomială, așa cum este de pildă Sindromul Down. Mai mult, aceasta poate fi utilizată și în cazul în care este necesară aducerea prematură a copilului pe lume, pentru a determina nivelul de maturitate a plămânilor. Bineînțeles, fiind tot o procedură invazivă, și amniocenteza prezintă anumite riscuri, printre care și posibilitatea pierderii sarcinii sau a preluării unei infecții…

Niciuna dintre procedurile menționate mai sus nu sunt obligatorii. Cu toate acestea, în cazul în care există pericolul unor anomalii în ceea ce privește dezvoltarea fătului și medicul recomandă una sau mai multe din aceste proceduri, este de dorit urmarea sfaturilor specialistului.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More