Home Nume Copii Semnificația numelui Ana

Semnificația numelui Ana

de bebee
20,5K views
Semnificatia numelui Ana

Numele ANA a rămas destul de popular chiar și în zilele de astăzi, deși este unul dintre cele mai vechi nume care au existat și continuă să existe.

De fapt, ce semnifică numele ANA, atât de folosit nu doar în România, cât și în alte țări, sub diferite forme și derivate?  Dacă vă întrebați ce înseamnă numele dumneavoastră sau dacă vă gândiți să îi puneți acest nume copilului dumneavoastră, mai jos aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a lua cea mai bună decizie!

ETIMOLOGIA numelui Ana

Etimologic, acest nume provine din limba ebraică, o limbă foarte veche cu o istorie religioasă. Ca urmare a acestui fapt, numele ANA are un puternic impact, mai ales în lumea creștină.

De asemenea, există numeroase derivate ale acestui nume, datorită faptului că a fost răspândit în fiecare țară, iar aceasta l-a preluat și i-a adus mici schimbări. De la numele de ANA, s-au ajuns la schimbări în funcție de țară precum Anne, Aina, Ania, Ans sau chiar Anushka în limba rusă.

Există numeroase derivate ale acestui nume, precum Aneta, Anuța, Anișoara, Anca sau Anita.

ISTORIA numelui Ana

Numele ANA este unul dintre cele mai vechi nume de fete care există în lume,  existând chiar din timpul Vechiului Testament, sub forma numelui „Hannah”. Numeroase personalități biblice l-au purtat, iar cel mai cunoscut personaj este mama Fecioarei Maria, Sfânta Ana, sărbătorită în data de 9 septembrie, respectiv 26 iulie în religia romano-catolică.

De-a lungul timpului, numeroase personalități istorice au purtat acest nume care, deși fiind unul scurt și format doar din trei litere, insuflă o putere foarte mare. Multe regine și prințese au purtat acest nume cu mândrie și drag. Un bun exemplu îl constituie Împărăteasa Rusiei, Ana a Rusiei, care a trăit între secolele al XVII-lea – al XVIII-lea. De asemenea, o personalitate din România care a purtat acest nume a fost însăși soția regelui Mihai al României, decedată în anul 2016. Totuși, acest nume este popular și în rândul oamenilor fără sânge albastru.

Semnificația numelui Ana

Așa cum am văzut mai sus, numele ANA provine de la ebraicul „Hannah” care reprezintă darul lui Dumnezeu, compasiunea și bunăvoința.

Numerologic vorbind, femeile care poartă nume mai scurte sunt considerate femei puternice. ANA este un nume format din doar trei litere, ceea ce denotă faptul că persoanele care îl poartă sunt puternice, curajoase, cărora nu le este teamă de greutățile vieții și înfruntă orice. De asemenea, acestea au o personalitate jucăușă și îndrăzneață, fiind dornice de a cunoaște lucruri și oameni noi.

Numele ANA marchează multă energie și jovialitate, o puternică iubire față de viață și de tot ce implică ea.  Persoanele ce poartă acest nume sunt persoane amuzante și glumețe, care știu să își facă prietenii să râdă până la lacrimi, dar care pot fi loiale și de încredere atunci când cei dragi sunt la ananghie.

Ca orice persoane, femeile care poartă acest nume prezintă și trăsături negative. Acest nume inspiră egoism, egocentrism și impulsivitate. Persoanele care poartă numele ANA pot să devină foarte posesive, mai ales cu persoanele dragi. Acest lucru poate ajunge o extremă pentru ele, devenind obsesiv preocupate de cum să păstreze persoanele dragi în viața lor.

O altă trăsătură de caracter puternică este independența. Doamnele care poartă acest nume își doresc cu ardoare să devină femei independente din punct de vedere financiar, pentru a gestiona banii așa cum doresc ele. Iubesc libertatea, iar persoanele care le îngrădesc nu sunt bine-venite în viața lor. Sunt persoane creative și inteligente, care adoră să își pună mintea la contribuție pentru a realiza cele mai frumoase lucruri.

MITOLOGIE

Fiind un nume ce inspiră multă putere, nu este de mirare că până și în mitologia romană este prezent numele ANA.

Anna Perenna a fost una dintre zeițele din Roma Antică. Aceasta a fost considerată zeița abundenței, a belșugului și a hranei. Ea organiza un festival care marca începerea unui an nou calendaristic, care era reprezentat de luna martie, nu ianuarie. Avea un rol foarte important, deoarece aceasta vestea un an bun, prosper din punctul de vedere al hranei însă pentru a avea aceste lucruri, trebuiau oferite la schimb numeroase ofrande, dar și închinate multe rugăciuni.

Anna Perenna se presupunea a fi cea mai de încredere sfătuitoare a întemeietoarei cetății Cartagina, Dido.  Poetul latin Virgil susținea că Anne era, de fapt, sora lui Dido. După ce Dido a murit, Anne a fost nevoită să se refugieze în Malta.

Îndrăgostită de Eneas, aceasta a fost nevoită să părăsească locul unde se stabilise însă, pe drum, aceasta a căzut într-un râu și s-a transformat într-o nimfă. Potrivit legendei, nimfa era amintită la fiecare petrecere pe care o dădeau oamenii locului, iar aceasta le oferea în dar bunăstare familiilor.

Despre moartea zeiței nu există date exacte, însă legenda spune că a fost victima Laviniei, soția lui Eneas, care a aflat de faptul că Anne era îndrăgostită în secret de soțul ei. Astfel, Lavinia a ordonat ca acceasta să fie găsită și arsă pe rug.

CÂT DE DES ESTE FOLOSIT ACEST NUME?

Conform unui studiu, numele ANA este printre cele mai folosite nume, nu doar în secolele trecute, ci și în zilele de azi. Numeroase femei au purtat acest nume, de la artiste (Ana Blandiana), femei de știință (Ana Aslan), actrițe (Anne Hathaway), până la sportive (Anna Kurnikova).

ANA este un nume des utilizat de cei mai mari artiși români, dar și străini, în operele lor. Acestea au devenit foarte cunoscute în lumea întreagă pentru puterea de care dau dovadă. Un bun exemplul ar fi Lev Tolstoi, unul dintre cei mai faimoși scriitori ruși, care a scris opera „Anna Karenina”, un roman popular și citit în întreaga lume. De asemenea, acest nume a fost folosit pentru protagonistele din cele mai valoroase opere ale României, precum Ion, unde numele ANA era purtat de soția protagonistului interbelic…

Așadar, ANA este unul dintre cele mai puternice nume din istorie care, deși fiind unul foarte scurt, are o puternică semnificație atât istorică, cât și biblică. Persoanele care poartă numele ANA vor fi înzestrate cu multă credință, bunăstare și noroc, asemenea personajelor biblice, dar și misterioaselor zeițe din mitologie.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More