Home Nume Copii Semnificația numelui Maya

Semnificația numelui Maya

de bebee
30,7K views
Semnificatia numelui Maya

Maya este un nume folosit foarte des în lumea mondenă, multe vedete numindu-și fetițele în acest fel.  De asemenea, este un nume cu o puternică semnificație, care datează încă din timpul Greciei Antice.

Numele MAYA ascunde numeroase legende, o simbolistică interesantă, dar și multe alte semnificații care au un rol important în a determina părinții să își numească fetița astfel.

Etimologia numelui Maya

Etimologic, numele MAYA are o origine controversată, deoarece există o mulțime de variante. Una dintre ele marchează faptul că acest nume provine de la evrei, de la numele „Myriam”, un alt nume plin de numeroase semnificații.  „Myriam” este un nume care se spune că provine de la Fecioara Maria, care semnifică bunătate, iubire și blândețe.

În cultura ebraică, acest nume simbolizează un izvor cu apă clară și curată sau anotimpul primăvara, când toată natura reînvie și are parte de un nou început.

O altă variantă spune că acest nume provine din Egiptul Antic, de la verbul „a iubi”. Chiar dacă nu este o variantă des folosită, putem trage concluzia că se aseamănă cu varianta din cultura evreiască, deoarece în ambele variante se regăsește ideea de iubire.

Una dintre cele mai acceptate variante de către lumea mondenă este varianta hindusă. Aceasta este reprezentată de faptul ca numele MAYA semnifică un nou început, un nou drum în viață. De asemenea, mai semnifică și ideea de iluzie.

De asemenea, în civilizația musulmană, numele de MAYA semnifică o fată frumoasă, o prințesă, în comparație cu ideile din vechea Persie, unde acest nume semnifică generozitatea și altruismul.

În sanscrită, accest nume simbolizează ideea de mistic, iluzie, dar și magie, fiind unul dintre cele mai misterioase nume care existau.

ISTORIA numelui Maya

Numele MAYA nu a fost atât de uzual cu câteva secole în urmă, urmând ca în Epoca Contemporană să ia un avânt în acest sens. Multe persoane poartă acest nume frumos, care din ce în ce mai des ajunge să fie folosit.

O controversă în ceea ce privește acest nume o reprezintă mama unui lider spiritual cunoscut în toată lumea, și anume Buddha, fondatorul religiei budiste. Queen Maya a fost mama celebrului fondator al religiei, însă nu și cea care l-a crescut.

Semnificația numelui Maya

Numele MAYA este un nume primăvăratic, făcând referire la luna mai. Este un nume specific, care întruchipează anotimpul cu toate schimbările sale, iar persoanele care poartă acest nume sunt foarte imprevizibile, întocmai ca anotimpul primăvara. Dacă acum sunt vesele și joviale, nu trebuie să ai încredere în acest lucru, deoarece peste puțin timp s-ar putea să se transforme în cele mai iritabile și mai mofturoase persoane pe care le cunoști.

Persoanele care poartă acest nume sunt foarte amuzante și dornice de a petrece timp de calitate cu familia și cu prietenii, însă pot fi foarte reticente în ceea ce privește persoanele necunoscute. Dacă dorești să te împrietenești cu acestea, trebuie să iei totul cu pași mărunți.

MAYA  reprezintă un nume cu o energie puternică, pozitivă, care se poate transforma în câteva momente într-o furtună, întocmai ca una primăvăratică. Cei ce poartă acest nume sunt foarte energici și pot răspândi voie bună tuturor, însă pot fi foarte capricioși dacă ceva nu le convine.

Așa cum primăvara este destul de schimbătoare, la fel MAYA poate să se transforme din cea mai drăguță persoană, în cea mai insuportabilă. Acest nume este unul destul de puternic, deși reprezintă, în primul rând, instabilitate.

Trăsăturile pozitive sunt bine cunoscute, însă cele negative nu sunt prea bine definite din cauza imprevizibilității sale, care este cea mai evidențiată trăsătură negativă. Majoritatea persoanelor care dețin numele MAYA sunt extrovertite însă există numeroase excepții de la regulă.

Ca o concluzie a faptului că acest nume are o semnificație aparte în cultura musulmană, persoanele care poartă numele MAYA sunt foarte generoase. Acestea adoră să împartă cu cei dragi puținul pe care îl au. Familia și prietenii sunt foarte importanți. Nu de puține ori au pus pe primul loc alte persoane, defavorizându-se pe ele însele.

Fetele care poartă numele acesta sunt foarte apreciate pentru sinceritatea și energia lor debordantă, care poate face pe oricine să își schimbe starea de spirit și să devină mai fericit. Sunt persoane amuzante, mereu puse pe șotii și cu glumele la ele.

MITOLOGIE

Zeița Maya era o personalitate din Grecia Antică, una dintre fiicele zeului Atlas și cea mai în vârstă pleiadă. Această zeiță era considerată una dintre cele mai frumoase fiice ale zeului Atlas, care l-a cucerit pe înăși Zeus, cel mai puternic și mai de temut dintre zeitățile prezente în mitologie.

Este ușor de înțeles faptul că iubirea dintre cei doi era una interzisă, însă cei doi zei nu au putut să își potolească dragostea ce ardea între ei. Ca urmare a iubirii dintre cei doi, s-a născut zeul comerțului și al zborului, zeul Hermes, fiind considerat solul zeilor.

În mitologia romană, Maya era asociată cu mama zeului Mercur, care, în mitologia greacă, era, de fapt, Hermes. În Roma Antică nu se bucura de aceeași importanța ca în mitologia greacă, fiind doar asociată cu anotimpul primăvara.

CÂT DE DES ESTE FOLOSIT NUMELE MAYA?

Acest nume este foarte des întâlnit în ultimele decenii, când tot mai multe mămici au decis că este un nume perfect pentru bebelușii plini de energie și zglobii.

Totuși, acest nume a fost purtat cu mândie și de femei cunoscute pe planul național sau chiar internațional. Printre persoanele care poartă sau l-au purtat se numără mari personalități celebre, precum faimoasa cântăreață Maya Days, scriitoarea Maya Angelou, decedată în anul 2014 și recunoscută pentru poeziile sale, dar și pentru implicarea sa politică pentru drepturile omului. Una dintre cele mai cunoscute actrițe este Maya Rudolph, iar acest nume este prezent și în domeniul învățământului, reprezentat de Maya Simionescu, o româncă de succes.

Deși termenul de „maya” ne duce cu gândul la vechea civlizație mayașă, numele MAYA nu are nicio legătură cu aceasta…

Așadar, dacă sunteți în pană de idei și nu știți cum să vă numiți fetița care este programată să vină pe lume în primăvară, puteți alege acest nume reprezentativ pentru o persoană vioaie, energică și jovială!

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More