Home Bebelusi 0-12 luniDezvoltarea bebelusului Somnul bebeluşului de la 3 luni până la 6 luni

Somnul bebeluşului de la 3 luni până la 6 luni

de bebee
2,9K views
bebelus care doarme cu un ursulet

Somnul este una dintre activitățile preferate ale bebeluşilor în primele luni de viaţă, pe lângă mesele copioase pe care le iau de la sânul mamei.

Deja după trecerea celor trei luni de zile de la naştere, bebeluşul poate că a fost învăţat de către mama sa cu un program, o rutină zilnică. Această rutină se referă la momentele în care micuţul doarme, este treaz sau hrănit.

Dacă până la această perioadă bebeluşul nu este învăţat cu o anumită rutină, nu este un lucru grav. Mămicile pot încerca cu multă răbdare să le formeze bebeluşilor anumite activităţi, zise ritualuri, înainte de ora de somn. Cele mai multe dintre mămici îl obişnuiesc pe cel mic cu băiţa sau masajul înainte de somn.

Bebeluşul a început probabil să doarmă mai puţin, 13 – 15 ore pe zi, iar luarea meselor în timpul nopţii a dispărut sau, cel puţin, s-a redus la doar o masă. Spre bucuria părinţilor, cei mai mulţi dintre bebeluşi încep să doarmă aproape toată noaptea, fiindu-le şi lor mai uşor să se descurce cu oboseala adunată de până acum.

La trei luni, bebeluşul doarme una-două ore după mesele din zi, iar noaptea în jur de șapte ore, ajungând la vârsta de șase luni să îşi păstreze obiceiurile de a dormi după mesele din zi şi să îşi prelungească perioada de somn pe timp de noapte cu încă două ore.

Există o serie de recomandări din partea medicilor pediatri cu referire la somnul bebeluşilor şi la modul în care părinţii se pot descurca cu adormitul sau cu trezirea micuţilor. Mămica a învăţat până acum semnele pe care le dă bebeluşul atunci când este obosit şi i se face somn. Dacă se scâncește, se freacă la ochi sau este mai energic decât în mod normal, aceste semne dau dovadă de necesitatea micuțului de a dormi. Tot ce poate o mămică să facă este să îi ofere bebeluşului condiţiile potrivite ca acesta să îşi facă somnul.

De asemenea, este bine ca locul unde este aşezat bebeluşul să se respecte mai mereu. El este deja învăţat cu un anumit spaţiu de dormit şi acela reprezintă locul în care se simte protejat şi unde primeşte toată atenţia şi dragostea din partea părinţilor.

Tot în această perioadă mămicile pot încerca să îl obişnuiască pe cel mic să adoarmă singur, fără a mai fi nevoie de prezenţa lor. Atunci când încă mai este treaz, micuţul poate fi aşezat în pătuţul lui şi lăsat singur. Bineînţeles că, la început, bebeluşul va plânge, deoarece mama nu este lângă pătuţ pentru a îl linişti şi mângâia. Pentru primele dăţi, mămica se poate întoarce ca să îl asigure că nu va pleca de lângă el decât pentru o scurtă perioadă. Această întoarcere nu trebuie să devină un obicei, pentru că copilul va înţelege că în momentul în care va începe să plângă faptul că mămica se va întoarce şi nu acesta este scopul…

Cu o multă atenţie din partea mamei şi un program cât de cât fix al zilei, bebeluşul poate avea un stil de viaţă sănătos şi un somn liniştit.

 

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More