Home » Trimestrul 2 de sarcina » Săptămâna 16

Săptămâna 16

Până a ajunge în săptămâna a șaisprezecea de sarcină, trebuie să fi făcut diverse teste pentru a te asigura că totul decurge normal și copilul nu prezintă semnele unor anomalii cromozomiale.

Iată ce ar arăta o ecografie realizată în săptămâna cu numărul șaisprezece. Citește articolul următor pentru a afla ce se întâmplă cu mama și copilul în această perioadă!

În această săptămână este normal să resimți dureri pe părțile laterale ale abdomenului, aceste dureri fiind cauzate de întinderea excesivă a ligamentelor. În cazul în care astfel de dureri îți provoacă neliniște, este foarte important să vorbești cu medicul care se ocupă de tine, acesta putându-se asigura că senzația de disconfort și durerile sunt cauzate de întinderea ligamentelor și nu de o altă problemă.

În egală măsură, trebuie să menționăm, este important să discuți cu medicul tău despre toate motivele care te îngrijorează sau care îți provoacă anxietate, precum și despre simptomele care ți se par nelalocul lor în această perioadă.

a 16-a saptamana de sarcina

Mama în săptămâna șaisprezece de sarcină

Probabil că cea mai mare schimbare pe care o vei observa în legătură cu corpul tău în săptămâna șaisprezece de sarcină este modul în care arată sânii tăi. Glandele endocrine încep să producă lapte, iar venele din zona mamară încep să devină din ce în ce mai vizibile pe măsură ce crește și circulația sângelui în acea zonă. Mai mult, și mărimea sânilor va fi un factor supus schimbării. În această perioadă sânii tăi vor fi mai plini, astfel încât probabil că va fi necesar să cauți sutiene mai confortabile, precum și haine de maternitate. Pe măsură ce abdomenul continuă să se extindă, ți se va părea că acesta cântărește mult mai mult decât în realitate. De asemenea, durerile de spate cauzate de sarcină sunt pe cale să înceapă, având în vedere că majoritatea femeilor câștigă între 2,5 și 4,5 kg până în săptămâna șaisprezece de sarcină.

Bebelușul în săptămâna șaisprezece de sarcină

În săptămâna șaisprezece, copilul are deja 11 cm lungime și cântărește aproximativ 100 grame. Mușchii faciali continuă să se dezvolte, permițându-i acestuia să facă tot felul de expresii faciale. În această perioadă, medicul ecograf va putea spune dacă urmează să ai o fetiță sau un băiețel. Organele genitale sunt complet dezvoltate și pot fi văzute cu ușurință într-o ecografie. Pe măsură ce bebelușul continuă să se dezvolte, este posibil să începi să simți mișcările sale, acestea începând să fie simțite pentru prima dată între săptămânile șaisprezece și douăzeci…

Dezvoltarea senzitivității vizuale în această etapă este, de asemenea, uimitoare. Au fost surprinse momente în care copiii își protejau ochii cu mâinile împotriva luminilor foarte puternice. În săptămâna șaisprezece, respirația copilului este automată, acesta putând inhala și exhala lichidul amniotic care îl înconjoară. Tot în această perioadă începe să apară și să se dezvolte și grăsimea sub pielea copilului, aceasta având rol izolator. Sistemele urinar și circulator funcționează, de asemenea.

Autor: bebee
Etichete

Articole similare

Login

Lost your password?