Home Copii mici 1-5 aniEducarea copiilor Cum trebuie să îi spunem copilului că este adoptat?

Cum trebuie să îi spunem copilului că este adoptat?

de bebee
1,3K views

Includerea într-o familie a unui copil adoptat poate fi destul de dificilă pentru membrii acesteia. Familia va avea anumite responsabilități față de noul venit și uneori vor avea și perioade mai dificile.

Când îi spun copilului că este adoptat?

Majoritatea specialiștilor cred că cel mai eficient este ca discuția despre adopție să fie purtată cât mai repede. Este adevărat că un copil de trei ani nu va putea înțelege întreg conceptul, dar el se va obișnui cu acest termen, care încetul cu încetul va deveni un termen familiar și nu străin. Dacă amâni prea mult să îi spui acest adevăr, copilul își va pierde încrederea în tine și va pune la îndoială dragostea ta și anumite acțiuni realizate în trecut. Tu și partenerul tău veți fi luat drept mincinoși.
familie cu copii adoptati

Care este vârsta ideală?

Cu aproximație, vârsta de patru ani este considerată a fi vârsta ideală când poți începe discuțiile despre adopție. Termenul îi va deveni familiar și va începe să pună întrebări. Va realiza că situația lui este diferită de cea a prietenilor sau a colegilor.

Cum să îi spun?

•    Sinceritatea este foarte importantă în relația părinți-copil. Nu există o metodă ideală, un șablon după care te poți ghida, dar cert este că sinceritatea este una dintre metodele cele mai eficiente. Fii sincer cu copilul tău atunci când îți va adresa întrebări.

•    Fii explicit. La trei sau patru ani copilul nu va putea înțelege ce a presupus acest act de adopție. Dacă îi spui că a trebuit să faci numeroase formalități, va rămâne la fel de nedumerit. Adaptează-ți modul de a explica ceva potrivit vârstei copilului.

•    Atitudine deschisă. Trebuie să ai o atitudine deschisă față de copil și să nu refuzi răspunsul la anumite întrebări. Explică-i de ce lucrurile în familia voastră stau diferit. Nu te aștepta ca tot ceea ce vei spune să fie primit cu mare bucurie. Copilul va suferi un șoc și are nevoie de timp să se obișnuiască.

•    Deschide tu discuția. Tu trebuie să fii cel care deschide discuția și nu copilul. El trebuie să afle de la părinți că este adoptat. Încurajează-l pe copil să pună întrebări și să fie sincer. Lasă-l să-și manifeste emoțiile și ajută-l să înțeleagă de ce a trebuit să treacă printr-un astfel de proces.

•    Spune-i despre trecutul lui. Dacă vei fi întrebat de copil despre familia lui naturală, nu încerca să schimbi subiectul. Într-o astfel de situație, copilul este capabil să distingă minciuna de adevăr. Spune-o dacă mai are frați sau surori. Spune-i tot ce știi, dar încearcă să ascunzi informațiile dureroase cum ar fi: mama ta te-a părăsit pentru că nu te iubea, dar eu te iubesc. Este o atitudine total greșită…

Este important să îi oferi copilului tău cât mai multă afecțiune și dragoste pentru a se simți într-adevăr ca într-o familie. Vorbește cu cei din familia ta și fă-i să înțeleagă situația prin care treceți, deoarece ai nevoie de susținerea lor. Copilul va simți dacă nu este bine primit de cei din jur.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More