Home Copii mici 1-5 aniEducarea copiilor Cum trebuie să ne influenţăm personalitatea copilului

Cum trebuie să ne influenţăm personalitatea copilului

de bebee
1,1K views
personalitatea copilului

Oricare părinte îşi modelează copilul în funcţie de propria-i fire, de educaţia pe care a primit-o, de valorile pe care le deţine sau uneori chiar şi imperfecţiunile îşi pun amprenta în personalitatea copiilor.

Din momentul în care încep să vorbească şi până vor deveni adulţi, şi nu numai, ei se vor ghida în funcţie de modelele pe care le deţin. Când sunt mici, vor să fie ca părinţii lor, uneori să aibă acelaşi job. Când sunt adolescenţi, se consideră suficient de maturi, de responsabili de propria viaţă, dar lucrurile nu stau chiar aşa, încă mai au de aşteptat momentul în care vor da de unele momente crude care îi aşteaptă. Că doar nu poate fi totul roz întotdeauna, dacă ar fi aşa, am trăi într-o completă monotonie, dar pentru ei, la o vârstă fragedă, poate fi un şoc clipa în care se întâmplă ceva foarte grav, ceva ce nu li s-a mai întâmplat până acel moment.

Dacă membrii familiei sunt în conflict, atunci copiii sunt susceptibili de a deveni pe viitor anxioşi, retraşi, traumatizaţi, unii chiar vor deveni violenţi crezând că este normal ceea ce văd în casa lor şi aplicând mai departe, astfel devenind ostili cu cei din jurul lor. Dacă aveţi discuţii în contradictoriu, nu le purtați de faţă cu copiii dumneavoastră, mergeţi în altă cameră şi conversaţi.

Nu puţini sunt cei care îşi îndrumă copiii să urmeze facultatea pe care ei nu au putut-o face, să devină ceea ce ei nu au reuşit. Dar e complet eronat. Dacă ei sunt pasionaţi de ceea ce îi călăuziţi să urmeze, atunci e foarte bine, dar dacă îi obligaţi, iar ei au cu totul alte pasiuni, nu veţi face decât să agravaţi lucrurile, le veţi distruge personalitatea, nu vor mai învăţa cu drag, ci o vor face ca nişte roboţei pentru a vă mulţumi. Dar trebuie să vă gândiţi şi la fericirea copilului, chiar dacă jobul pe care îl va avea îi va optimiza situaţia materială.

Copiii care cresc în casele ,,autoritare” – În mediile în care lucrurile se fac cu dragoste, iar membrii familiei se întrajutorează şi nu poartă des discuţii în contradictoriu, copiii vor deveni şi ei la rândul lor mai atenţi cu cei din jurul lor, plini de energie, tandri, iubitori, înţelegători, iar pe viitor vor aplica acest comportament şi în familiile pe care şi le vor forma.

Părinţii prea exigenţi au pretenţii mari de la fructul dragostei lor, nu doresc să asculte opinia lui, deoarece consideră că ei au întotdeauna dreptate, iar copilul e prea mic şi nu ştie cum să acţioneze. Copiii cu astfel de părinţi vor deveni neliniştiţi încercând să evite prezenţa celor care le-au dat naştere.

La polul opus se află părinţii prea concesivi. Ei nu au prea multe pretenţii, având un stil democratic de a educa. Mare atenţie dacă sunteţi astfel de părinți, deoarece copiii voştri pot deveni răsfăţaţi şi egocentrici.

De aceea, pe lângă faptul că personalitatea lor poate fi influenţată la vârste fragede, ea va putea fi revăzută şi în familiile pe care le vor constitui în viitor. Nu în zadar se spune că cei şapte ani de-acasă sunt cei mai importanţi…

Acordaţi-le timp, documentaţi-vă cât mai mult şi încercaţi să fiţi părinţi buni, nici prea indulgenţi şi nici prea aspri! Trebuie să găsiţi o cale de mijloc.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More