Săptămâna 5

de bebee
1,9K views
Saptamana 5 de sarcina

A cincea săptămână de sarcină este momentul ideal pentru a începe să împărtășiți marea veste cu restul prietenilor și familiei, în cazul în care tu și partenerul tău nu ați făcut asta până acum. În continuare poți citi mai multe detalii despre ceea ce se petrece cu mama, dar și cu copilul, la o lună de la concepție.

În a cincea săptămână de sarcină ecografiile vor putea arăta în mod precis că în pântecele tale se află un copil. În această perioadă, probabil că deja ai trecut prin toate simptomele specifice unei sarcini: dureri la nivelul sânilor, oboseală, amețeală și faimoasele „grețuri de dimineață”. Trebuie să reamintim faptul că acesta este un moment crucial nu numai în viața ta, ci și a copilului tău, astfel încât dacă încă nu ai renunțat la obiceiurile nocive, acum este momentul să faci acest lucru! A cincea săptămână aduce schimbări majore în ceea ce privește dezvoltarea copilului tău și, dacă obiceiurile precum fumatul și consumul de alcool sau stupefiante nu au încetat, riști foarte mult sănătatea copilului.

saptamana a 5-a de sarcina

Mama în săptămâna a cincea de sarcină

În cea de-a cincea săptămână de sarcină resimți deja toate simptomele specifice unei sarcini, și testele speciale arată că nivelul hormonilor HCG din corpul tău sunt suficient de ridicate pentru a confirma faptul că ești însărcinată. Totuși, pe măsură ce nivelul de hormoni crește, senzațiile și sentimentele tare par să scape de sub control. Poate că încă nu se vede acest lucru, dar începi să te simți balonată. Abdomenul tău nu va începe să crească decât din săptămâna 14, dar presiunea asupra organelor interne exercitată de făt te va face să resimți nevoia de a urina din ce în ce mai des. Deși mulți oameni nu își vor da seama de la prima vedere că ești însărcinată, important este că tu știi acest lucru!

Bebelușul în săptămâna a cincea de sarcină

În săptămâna a cincea de sarcină ritmul de creștere al copilului începe să se accelereze. Până la sfârșitul acestei săptămâni va arăta deja ca un mormoloc, prezentând chiar și o coadă. În această etapă are aproximativ mărimea unei semințe de portocală. În această perioadă organele vitale ale copilului se dezvoltă rapid. Din acest punct, inima, sistemul central nervos, oasele și mușchii se vor dezvolta într-un ritm din ce în ce mai accelerat…

În special inima începe să se diferențieze, divizându-se în patru camere și începând să pompeze sânge. Anumite ecografii vor putea surprinde bătăile inimii copilului chiar și de la această fază incipientă. Mai mult, scheletul începe să prindă formă, la fel și creierul sau coloana vertebrală. De asemenea, placenta se dezvoltă, și prin intermediul acesteia și al cordonului ombilical copilul primește nutrienții de care are nevoie. Ochii, urechile, nasul, gura, degetele încep și ele să se întrevadă în cea de-a cincea săptămână de sarcină.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More