Săptămâna 1

de bebee
2,5K views
prima saptamana de sarcina

Ce se întâmplă în prima săptămâna de sarcină atât cu mama, cât și cu viitorul copil? Citește articolul următor, pentru a afla mai multe detalii despre miracolul care se petrece în pântecele unei femei în această perioadă scurtă, dar importantă.

Pentru majoritatea femeilor, în special pentru cele care nu plănuiau să rămână însărcinate, această primă săptămână trece de cele mai multe ori neobservată. Majoritatea femeilor au menstruația neregulată, astfel încât atunci când întârzie să le apară în această primă săptămână, cred că este vorba tocmai despre aceasta – o simplă întârziere.

Nu există semne evidente ale sarcinii în prima săptămână, dar există totuși câteva simptome care pot anunța sarcina, de exemplu oboseala, schimbările bruște ale stării de spirit sau nevoia de a merge tot mai des la toaletă. Cu toate acestea, majoritatea femeilor atribuie aceste simptome sindromului premenstrual și nicidecum unei sarcini. Mai mult, unii specialiști speculează că în prima săptămână o femeie nu este încă însărcinată, având în vedere faptul că fertilizarea are loc abia în cea de-a doua săptămână.
prima sapatmana de sarcina

Mama în săptămâna întâi de sarcină

Așa cum am menționat anterior, nu există mari schimbări la nivelul corpului viitoarei mămici în această săptămână. Printre simptomele comune putem însă enumera constiparea, dureri la nivelul sânilor, oboseală, senzația de greață și schimbări hormonale. Având în vedre că sarcina este o experiență unică pentru fiecare mămică, aceste simptome variază de la o femeie la alta. Mai mult, în această săptămână specialiștii dau undă verde în ceea ce privește nutriția, astfel încât dacă dieta viitoarei mămici nu este încă perfectă și, de exemplu, a băut un pahar de vin la masă, aceasta nu trebuie să se îngrijoreze. Cu toate acestea, este momentul ideal să înceapă să facă schimbări în ceea ce privește nutriția, și nu numai!

Bebelușul în săptămâna întâi de sarcină

În prima săptămână de sarcină ovulul părăsește ovarele și străbate trompele uterine. Astfel, așa cum am menționat anterior, o femeie nu este încă „oficial” însărcinată. Cu toate acestea, prima săptămână este luată în considerare de către medici pentru a putea calcula ziua ultimului ciclu menstrual. Începând cu această zi vine apoi calculată perioada sarcinii, pentru a putea determina în cele din urmă ziua nașterii…

Odată ce ovulul este fertilizat, celulele încep să se dividă în următoarele șapte-zece zile. În prima săptămână de la concepție ovulul se numește blastocist. Acesta este compus din două părți – partea externă, care va deveni placenta și partea internă, care va fi numită embrion în cea de-a doua săptămână de sarcină. Dacă mai multe ovule sunt eliberate și fertilizate, se pot forma mai mulți zigoți. Zigoții au 46 de cromozomi, un număr egal moștenit de la fiecare părinte, aceștia conținând materialul genetic care va determina sexul copilului, culoarea părului, a ochilor, culoarea pielii și trăsăturile feței.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More