Odată cu săptămâna doisprezece, ai ajuns și la finalul primului trimestru de sarcină. Aceasta marchează, așadar, finalul celei mai critice etape în dezvoltarea copilului tău. Iată ce se întâmplă cu mama și copilul în această etapă atât de importantă!
După trei luni de sarcină, multe femei se simt tot mai încrezătoare în a răspândi vestea cea mare. Șansele pierderii sarcinii scad vertiginos, atât timp cât mama continuă să mănânce sănătos și să facă exercițiile fizice recomandate. Totuși, în această etapă o sarcină molară poate cauza un avort spontan. Sarcina molară presupune formarea unor chisturi în interiorul uterului. Acesta apare din cauza dezvoltării anormale a placentei. Până acum, simptomele deranjante precum grețurile de dimineață, senzația de greață și oboseala trebuiau să fi dispărut. În cazul în care acestea persistă fără nicio ameliorare vizibilă, trebuie să îl anunți pe medicul tău.
Mama în săptămâna doisprezece de sarcină
Uterul femeii însărcinate începe în această perioadă să depășească osul pubian, astfel încât între săptămânile 12 și 16 sarcina începe într-adevăr să se vadă. Anumite mămici vor căpăta acea strălucire specifică a pielii, însă altele vor întâmpina experiențe negative în ceea ce privește pielea lor. Areolele încep să se închidă la culoare și pistruii încep să apară pe tot corpul. Din păcate, anumite femei vor căpăta pete închise de culoare pe față în decursul acestei săptămâni.
Dozele mai mari de vitamina A ar putea vindeca acest lucru, însă dozele concentrate de vitamina A ar trebui evitate în timpul sarcinii, pentru că pot afecta ficatul, și nu numai. Ritmul cardiac este mai accelerat din cauza eliberării crescute de progesteron, acel hormon care se joacă în continuare cu emoțiile tale. Pentru a reduce acest fenomen, ar trebui să încerci să mănânci porții mici, dar dese, să eviți alimente care cauzează accelerarea ritmului cardiac și să consumi cât mai multe produse bogate în fibre.
Copilul în săptămâna doisprezece de sarcină
Săptămâna doisprezece aduce mari schimbări în ceea ce privește dezvoltarea copilului. În această perioadă se formează corzile vocale iar unghiile de la mâini și picioare încep să fie vizibile. Intestinele continuă să crească, având acum mai mult spațiu în zona abdominală. Mai multe trăsături faciale încep să se accentueze, printre acestea numărându-se sprâncenele și buzele…
Creierul continuă să se dezvolte pe măsură ce își creează proprii hormoni, celulele nervoase multiplicându-se într-un ritm accelerat. Mușchii încep să răspundă impulsurilor nervoase trimise de creier. Pe măsură ce mușchii și creierul se dezvoltă, mișcări precum îndoirea mâinilor, strângerea și desfacerea pumnilor sau răsucirea încheieturilor și a umerilor devin tot mai frecvente.