Home Bebelusi 0-12 luni Semnificația numelui Teodora

Semnificația numelui Teodora

de bebee
22.853 views
Teodora

Intrat în limba noastră prin intermediul unei influențe slave, numele Teodora reușit să se adapteze destul de ușor acesteia, fiind un nume popular și, se pare, destul de apreciat de către onomastica noastră.

Forma masculină a numelui Teodora se presupune a fi numele Toader, însă nu este un lucru care să fie „bătut în cuie”, existând presupunerea că acesta ar putea fi și numele Teodor, fiind o formă cultă a acestuia, spre deosebire de primul menționat, care este sub formă populară.

Mulțumită semnificației și originii sale, numele Teodora este celebrat conform calendarului ortodox pe data de 11 ianuarie (pomenirea Sfântului Ștefan cel din Plachidiane și a Sfântului Teodor), 12 ianuarie (pomenirea Sfântului Mucenic Teodor al Evhaitelor) și pe data de 30 a aceleiași luni (pomenirea Sfântului Teodor alături de alți mucenici și episcopi).

Originea numelui Teodora

Specialiștii susțin că originea acestui nume ar putea proveni de la numele grecesc Theodoros, în componența căruia intră cuvântul „theos” care înseamnă „zeu” sau Dumnezeu, dar și substantivul comun „doron”, mai exact rădăcina acestuia, care înseamnă „dar”.

Astfel, pe baza cuvintelor care alcătuiesc numele grecesc menționat anterior, am putea afirma faptul că numele Teodora reprezintă, de fapt „darul primit de la Dumnezeu” sau „dar al unui zeu”.

Tipul de caracter pe care-l au purtătoarele numelui Teodora

În ciuda faptului că este o persoană condusă de idealism și care are dorința de a îi ajuta pe cei din jur, aceasta tinde uneori să se simtă deasupra celorlalți, având chiar o ușoară tentativă de dominare.

Există situații când aceasta se bagă în treburile altora, din curiozitate, iar acest lucru nu este văzut neapărat ca fiind unul bun, chiar dacă intențiile ei nu sunt unele rele, uneori având inițiativa de a ajuta. Uneori, se simte chiar responsabilă de starea pe care o au cei care o înconjoară, motiv pentru care depune numeroase eforturi pentru ca aceștia să se simtă cât mai bine alături de ea, iar dacă vede că cineva trece prin momente grele, va sări mereu în ajutorul acesteia pentru a o face să se simtă mai bine. Uneori, tocmai această inițiativă, insistentă chiar, este cea care îi determină pe ceilalți să o vadă pe purtătoarea numelui Teodora ca fiind o persoană băgăcioasă, deși tot ceea ce își dorește aceasta este să ofere o mână de ajutor și nimic altceva.

Acest lucru atrage uneori și supărări sau mici frustrări în ceea ce o privește pe Teodora, fiind și situații în care aceasta preia asupra ei o parte din grijile celor dragi, lucru care o vor afecta și pe ea, chiar dacă nu este cazul.

Semnificația numelui Teodora în funcție de cifra numelui

Cifra numelui Teodora este 6.

Aceasta este reprezentativă pentru următoarele două elemente: nehotărârea și excesul.

După cum a fost menționat, purtătoarea acestui nume dorește mereu să ajute, lucru care îi determină pe cei din jur să interpreteze greșit intențiile acesteia, considerând-o ca fiind chiar băgăcioasă. Deși aceasta cunoaște mereu care-i sunt intențiile, spre deosebire de cei din jur, reușește totuși să fie afectată atunci când aceștia nu o înțeleg, iar tot ceea ce este în spatele acțiunilor ei este condus de un motiv cât se poate de bun și de curat…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More