Home Copii mici 1-5 ani Analize medicale obligatorii pentru copii

Analize medicale obligatorii pentru copii

de bebee
2,8K views
Analize medicale obligatorii pentru copii

Medicii recomandă părinților să meargă anual la un laborator medical specializat în vederea efectuării unor analize medicale, atât pentru ei, cât și pentru copii. Aceste analize sunt numite în lumea medicală drept analize de rutină, iar avantajul lor este că se poate supraveghea şi interveni în cazul în care apar dereglări în organism.

Mulţi oameni sunt neglijenţi când vine vorba despre sănătatea lor. Merg pe la farmacii sau se tratează cu ce au auzit de prin vecini, iar în ultima clipă apelează la sfatul şi consultul medicului de familie. Aceeaşi atenţie o acordă şi copiilor după ce trec câţiva ani buni din viaţa lor. Se gândesc să meargă la medic doar când copilului îi este rău sau când sunt cerute la înscrierea lor la grădiniţă ori la şcoală.

În ceea ce priveşte efectuarea analizelor la copii, este necesară mai multă atenţie. Analizele la care sunt supuşi diferă în funcţie de vârstă, astfel se recomandă ca unele dintre ele să se realizeze mai des sau cel puţin anual. Când părinţii decid să îl ducă pe copil pentru a-i fi evaluată starea de sănătate, trebuie să se respecte câţiva paşi, printre care: cu o seară înainte, copilului nu i se dau dulciuri, este pus la somn devreme pentru a fi odihnit şi, în ziua precedentă, copilul să nu fi făcut prea mult efort sau să fi fost stresat.

În dimineața în care se merge la analize, copilul trebuie să fie nemâncat şi să aibă o igienă corespunzătoare. Dacă se fac analize la sânge, este bine să observaţi dacă acul este sigilat şi introdus într-un recipient steril. La bebeluşi, de obicei, sângele se prelevează de la nivelul degetului inelar sau din lobul urechii, iar dacă este mai mare, se va preleva de la încheietura braţului. În cazul analizelor de urină şi materii fecale, recipientul utilizat trebuie să fi fost închis ermetic pentru a fi siguri că este steril şi nu va influenţa rezultatul.

analize-medicale-periodice

În general, medicul de familie recomandă părinţilor anumite analize la care să fie supuşi copiii, şi anume:

Hemoleucograma. Este o analiză a sângelui în care se măsoară numărul de celule roşii (eritrocite), celule albe (leucocite) şi trombocite, cantitatea de hemoglobină, procentul de celule roşii, mărimea lor şi media volumului de celule în sânge. În funcţie de valorile obţinute se pot depista anemiile, infecţiile, alergiile sau alte boli.

Analiza biochimică. Măsoară nivelul glicemiei, echilibrul hidro-electrolitic şi modul în care îşi exersează funcţia rinichii. Pe scurt, sunt verificate cantitățile de sodiu, calciu, potasiu, cloruri, glucoza, uree şi creatinina.

Exudatul faringian. Se prelevează o mostră din regiunea faringiană (gât), se plasează într-un mediu de cultură şi, după un timp, se studiază la microscop. Prin intermediul celor observate, se pot identifica posibilele infecţii bacteriene, fungice sau virale.

Examenul coproparazitologic. Se efectuează prin studierea materiilor fecale pentru identificarea unor paraziţi care se localizează la nivel intestinal…

Testul ASLO (anticorpi antistreptolizina O). Este o analiză a sistemului imunitar, ce are la bază depistarea infecţiilor cu streptococi de tip A sau, mai exact, găsirea unor anticorpi în sânge care apar din cauza prezenţei streptococului de tip A. Valoarea normală pentru un copil este sub 150.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More