Ce puteţi face pentru a vă proteja copiii de germenii şi viruşii la care sunt expuşi în fiecare zi din viaţa lor? Copiii îşi întăresc cu timpul sistemul imunitar luptând cu germeni, viruşi şi alte microorganisme. Aşadar, copiii devin mai puternici, uneori suferind de gripe, răceli sau infecţii ale urechilor.
Cu toate acestea, sunt câteva obiceiuri sănătoase pe care le puteţi adopta ca parinţi, pentru a întări sistemul imunitar al celor mici.
Iată câteva sfaturi menite să vă ajute să întăriţi sistemul imunitar al copiilor voştri
- Încercaţi să îi daţi celui mic mai multe fructe şi legume
Morcovii, mazărea, portocalele sau capşunile sunt foarte bune pentru a întări sistemul imunitar al copiilor. Toate aceste fructe şi legume conţin fitonutrienţi precum vitamina C sau caroten. Fitonutrienţii ajută la creşterea numărului de celule albe din corp şi, prin urmare, ajută în lupta cu infecţiile. Aceşti nutrienţi pot proteja copiii şi de boli precum cancerul. Încercaţi să îi daţi celui mic cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
- Aveţi grijă cu programul de somn al celor mici
S-au facut numeroase studii pe adulţi, care au arătat că lipsa somnului poate facilita îmbolnăvirea. Lipsa somnului diminuează forţa “armelor” cu care sistemul imunitar atacă microbii şi celulele canceroase. De aceea, trebuie să vă asiguraţi că cei mici dorm suficient de mult şi că îşi odihnesc corpul şi întregul organism.
- Alăptaţi-vă copiii
Alăptarea la sân este extrem de importantă pentru întărirea sistemului imunitar al celor mici. Laptele matern conţine mulţi anticorpi care ajută copiii să lupte cu infecţiile, alergiile, diareea, pneumonia, meningita, infecţiile tractului urinar. Studiile au arătat că laptele matern ajută şi protejează şi creierul celui mic şi îl ajută să lupte cu boli precum diabetul, boala Crohn, colita şi diverse forme de cancer.
- Asiguraţi-vă că cel mic are activităţi fizice suficiente
Numeroase cercetări în domeniu au arătat că exercițiile fizice precum mersul cu bicicleta, patinajul, baschetul sau tenisul favorizează întărirea sistemului imunitar al celui mic.
- Nu apelaţi la pediatru pentru fiecare răceală
Nu mergeţi la medic şi nu îi cereţi antibiotice ori de câte ori copilul suferă de vreo raceală sau îl doare în gât. Antibioticele tratează boala cauzată de bacterii, dar ceea ce nu ştiţi este că majoritatea bolilor de care suferă cei mici sunt provocate de viruşi.
Dacă apelaţi la antibiotice de fiecare dată, veţi avea parte de o surpriză neplăcută. Cu timpul, în organismul copilului se vor dezvolta tulpini rezistente la acele antibiotice.
Concluzia este că trebuie să apelaţi la antibiotice numai atunci când este imperativ necesar și doriţi ca sistemul imunitar al celui mic să se întărească.
Cu siguranţă puteţi duce la îndeplinire toate sfaturile menţionate anterior. După cum aţi văzut, este foarte uşor să ajutaţi la întărirea sistemului imunitar al celui mic. Îl veţi ajuta totodata să crească sănătos şi în mod armonios…
Suntem siguri că veți face tot posibilul pentru a asigura buna creştere a copiilor voştri.