Home Copii mici 1-5 aniSanatate copii Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul pneumococic

Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul pneumococic

de bebee
3,2K views
Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul pneumococic

Ce este vaccinul pneumococic?

Vaccinul pneumococic este o metodă foarte eficientă de a preveni o anumită infecţie a plămânilor cauzată de bacteria pneumococică. Este vorba despre prevenirea pneumoniei. Există mai mult de 80 de tipuri diferite de bacterie pneumococică. Dintre acestea, în jur de 23 de tipuri pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului pneumococic. Acest vaccin este făcut pentru a stimula sistemul imunitar. Astfel, acesta este capabil să producă anticorpii care luptă cu bacteria pneumococică.

Această metodă prin intermediul căreia sistemul nostru imunitar este stimulat să lupte împotriva unui anume microb sau bacterie se numeşte imunizare. De aceea, vaccinul pneumococic este numit şi imunizare pneumococică.

Trebuie să ştiţi că vaccinul pneumococic nu va proteja corpul decât împotriva bacteriei pneumococice sub diversele ei forme menţionate anterior. Acest tip de vaccin nu va proteja corpul de alţi microbi şi nici de alte mutaţii ale bacteriei pneumococice. Este totuşi bine de ştiut că din cele 80 de serotipuri diferite, majoritatea infecţiilor sunt cauzate de cele 23 de serotipuri acoperite de acest vaccin.

În ceea ce priveşte copiii, în special pe cei sub doi ani, trebuie să ştiţi că a fost creat un vaccin pneumococic special care le stimulează sistemul lor imunitar vulnerabil. Iniţial, acest vaccin nu controla decât șapte serotipuri de bacterii, dar noul vaccin de acest gen reuşeşte să protejeze copiii de 13 tipuri de bacterii pneumococice.
vaccinul pneumococic la copii

Cine ar trebui să facă vaccinul pneumococic?

Următoarele grupuri de oameni ar trebui să facă acest vaccin:
•    Adulţii peste 65 ani.
•    Persoanele cu vârsta de peste doi ani care suferă de boli de inimă sau de plămâni cronice incluzând: diabet, ciroză, alcoolism, cardiomiopatie, bronşită cronică etc.
•    Persoane cu vârsta de peste doi ani ce suferă de insuficienţă renală.
•    Persoane cu vârsta de peste doi ani ce au suferit un transplant.
•    Persoane cu vârsta de peste doi ani ce suferă de HIV.

Cine nu ar trebui să facă vaccinul pneumococic ?

Persoanele cu un istoric în ceea ce priveşte hipersensibilitatea la compuşii din acest vaccin ar trebui să renunţe la ideea de a-l face.
De asemenea, nu s-au făcut studii care să demonstreze faptul că acest vaccin este sigur pentru femeile însărcinate. Nu s-a demonstrat dacă acest vaccin dăunează mamelor sau fetusului. Cu toate acestea, femeile însărcinate care doresc să-şi administreze vaccinul pneumococic ar trebui să consulte un medic înainte.
Femeile ce prezintă un risc crescut de infectare cu bacterii penumococice ar trebui, pe cât posibil, să îşi facă acest vaccin înainte de a rămâne însărcinate.

Cum este administrat vaccinul pneumococic?

Acest vaccin este administrat sub forma unei singure injecţii. Se injectează o soluţie lichidă de 0.5 ml in muşchi (intramuscular) sau sub piele (subcutanat). Zona injectată este de obicei dezinfectată cu puţin alcool.
În ceea ce priveşte copii, trebuie să ştiţi că acestora le este administrat acest vaccin sub forma unei serii de patru injecţii.

Persoanele vaccinate înainte de 65 de ani ar trebui să fie din nou vaccinate după această vârstă dacă au trecut mai mult de cinci ani de la prima doză.

Persoanele cu deficienţe de funcţionare a splinei, persoanele cu transplant, pacienţii cu afecţiuni renale, cei imunodeficienţi,dar şi cei predispuşi la infecţii puternice trebuie să facă şi al doilea vaccin pneumococic după minimum cinci ani de la prima doză.

Care sunt posibilele efecte adverse ale acestui vaccin?

De cele mai multe ori, vaccinul pneumococic nu produce efecte adverse.
Cu toate acestea, pot apărea câteva efecte secundare precum roşeată în zona injecţiei, febră, iritaţii sau diverse reacţii alergice la compuşii vaccinului.

Cât timp trebuie să aștepte o persoană până să-şi administreze şi alte vaccinuri?

În ceea ce privește vaccinul antigripal sau cel antitetanos, acestea pot fi administrate fie în același timp cu vaccinul pneumococic, fie înainte sau după. Nu există nicio recomandare specială în ceea ce privește administrarea unui alt tip de vaccin…

Vaccinul pneumococic este cu adevărat necesar. În plus, se pare că nu aduce efecte secundare decât în anumite cazuri şi nu trebuie să așteptați o anumită perioadă pentru a vă administra alte vaccinuri.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More