Home Copii mici 1-5 aniSanatate copii Este bine să le dăm copiilor vitamine?

Este bine să le dăm copiilor vitamine?

de bebee
1,9K views
Este-bine-să-le-dăm-copiilor-vitamine

Numeroşi părinţi se gândesc să le aducă un aport de vitamine copiilor lor, mai ales dacă aceştia nu au poftă de mâncare, nu mai sunt atât de dinamici ori perioada de recuperare provenită de la diverse boli este mai lungă. Dar oare este indicat să le oferiţi aceşti compuşi?

În urma cercetărilor realizate de diferiţi nutriţionişti din Canada, a reieşit că cei mici au un deficit de vitamina D şi calciu. Un pediatru pe nume Peter Nieman din Canada a relatat faptul că „Dacă mănâncă mâncare sănătoasă ca peştele, fructele şi legumele, nu e necesară luarea niciunui supliment, doar a vitaminei D”. Doar 10% se hrănesc cu mâncarea „ideală”, cum ar fi un total de zece fructe şi legume, de la două la patru căni de lapte pe zi şi două porţii de peşte la o săptămână.

Vitaminele nu sunt necesare pentru majoritatea copiilor care se alimentează sănătos şi cresc normal. Nutrienţii necesari preşcolarilor provin din mesele regulate şi gustări. Mulţi copii mici sunt mofturoşi când vine vorba de mâncare, dar, cu toate acestea, ei nu au probleme nutriţionale. Cerealele de la micul dejun, laptele şi sucul de portocale conţin vitamina B, vitamina C, calciu şi fier, astfel încât copilul tău preia vitamine şi minerale mai multe decât crezi.

Părinţii sunt convinşi că ai lor copii vor fi mai sănătoşi, vor creşte mai frumos dacă vor consuma aceşti compuşi, dar realitatea este cu totul alta.

Supradozele de vitamine şi minerale pot fi toxice. În plus, unele vitamine sau minerale pot interacţiona cu unele medicamente pe care copilul tău le consumă.

În ţara noastră se recomandă consumul vitaminei D într-o dietă specială, care trebuie bine respectată şi supravegheată. Greşelile în acest caz pot avea consecinţe nedorite precum rahitismul în cazul insuficienţei, iar supradozele acestei vitamine duc la afectarea rinichilor. Modul de consum mai este important în cazul acestei vitamine, deoarece injectarea în timpul sarcinii va duce la afecţiuni cardiace prezente la nou-născuţi.

    • Excesul de vitamina B în cazul copiilor conduce la o maturizare timpurie, insomnii, impaciențe, depresii, deoarece această vitamină dinamizează zona de metabolism sau sistemul nervos. Nimeni nu îşi doreşte un copil obez, având o pubertate precoce, agitat, depresiv, de neînţeles.
    • Dozele excesive de vitamina C pot determina iritaţii ale gâtului, pot provoca gastrite prin deranjarea mucoasei gastro-intestinale, ulcere şi chiar un colon iritabil. Mai cauzează o osificare prematură, copilul rămânând mic, nedezvoltat.

vitamine-copii

  • Supradozele de vitamină A conduc la deteriorarea retinei. Se întâmplă exact opusul a ceea ce vrem: luăm o astfel de vitamină pentru a vedea mai bine, dar o doză mai mare duce la o vedere mai proastă în timp.

Vitaminele sunt de ajutor dacă copilul tău prezintă:

  • O întârziere în dezvoltarea fizică sau psihică;
  • O alergie la un anumit tip de mâncare sau o boală cronică;
  • Ţine o dietă strictă, cum e cea a veganilor…

Cel mai indicat este să consultaţi medicul de familie, pentru a vă sfătui dacă este bine sau nu ca cei mici să consume sau nu multivitamine. Dacă da, aveţi grijă ca ele să fie potrivite pentru vârsta copiilor dumneavoastră şi să nu conţină mai mult de 100% din cantitatea recomandată zilnic. Aveţi grijă ca aceştia să nu le asocieze cu dulciurile.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More