Home Copii mici 1-5 aniSanatate copii Varicela sau varsat de vant: cauze, simptome si tratamente

Varicela sau varsat de vant: cauze, simptome si tratamente

de bebee
1,6K views
Varicela sau varsat de vant

Varicela este o boală specific umană care are cauză infecțioasă și este extrem de contagioasă. Cunoscută și sub denumirea populară de „vărsat de vânt”, varicela este una dintre bolile copilăriei. Denumirea populară de „vărsat de vânt” derivă din rolul important jucat de către curenții de aer în transmiterea virusului.

Deși o persoană poate face varicelă o singură dată în viață, virusul cauzator al acesteia nu este niciodată eliminat complet din organism.

Cauzele apariției varicelei

Apariția varicelei este cauzată de virusul Varicelo-Zosterian. Varicela este o boală cu un grad mare de răspândire în rândul copiilor, caracterizându-se printr-un simptom cutanat reprezentat de erupții specifice sub formă de vezicule roșiatice.

Cum se transmite varicela?

Fiind vorba de o boală foarte contagioasă, virusul responsabil de producerea varicelei poate fi contactat cu ușurință atât de către copiii, cât și de către adulții care nu nu avut niciodată această boală sau care nu au fost imunizați corespunzător împotriva acestei boli.

Cu alte cuvinte, persoanele expuse riscului de a se îmbolnăvi sunt cele care intră în contact pentru mai mult de o oră cu o persoană care are varicelă. Așadar printre cele mai predispuse persoane se află cele care locuiesc împreună cu o persoană bolnavă de varicelă, persoanele care se află în general într-un colectiv din care face parte și o persoană bolnavă de varicelă.

De asemenea, mult mai predispuse să ia contact cu virusul Varicelo-Zosterian sunt copiii cu vârsta cuprinsă între doi și zece ani, din cauza sensibilității crescute a sistemului lor imunitar, persoanele care nu au avut niciodată vărsat de vânt sau persoanele care dețin o imunitate scăzută.

Un aspect important este acela că varicela se află într-un stadiu contagios chiar cu o zi sau două înaintea primelor erupții, astfel că persoanele infectate sunt greu de identificat. Din acest motiv, se recomandă să vă atenționați copiii să fie atenți cu cine interacționează la școală și la fel și dumneavoastră trebuie să fiți precaut.

Varicela este o boală contagioasă care se transmite prin excelență pe cale respiratorie prin tuse, strănut și salivă. În mod asemănător, virusul se poate lua și prin contactul cu obiecte contaminate de către persoanele bolnave de varicelă. Mai rar, varicela se poate transmite și prin intermediul secrețiilor care apar în cazul veziculelor rupte.

Simptomele varicelei

Perioada de incubație (perioada dintre momentul infectării și momentul apariției primelor simptome) are o durată variabilă între 14 și 21 de zile. În urma acestui interval, începe perioada de invazie, care durează o zi sau chiar două.

Printre simptomele perioadei de invazie se numără:

  • Indispoziție;
  • Inapetența (lipsa poftei de mâncare) cauzată de apariția veziculelor la nivelul mucoasei bucale care determină dureri în timpul procesului de înghițire;
  • Astenie (oboseală);
  • Cefalee (dureri de cap);
  • Febră cuprinsă între 38℃ și 39,5℃, care este însoțită de convulsii febrile;
  • Frisoane;
  • Adenopatia (mărirea în volum a ganglionilor);
  • Dureri și usturimi în timpul procesului de micțiune cauzat de veziculele apărute la nivelul mucoasei genitale.

Perioada de invazie este urmată de perioada de erupție, care are o durată cuprinsă între șapte și zece zile. Această perioadă este caracterizată de de apariția erupțiilor cutanate.

Erupțiile cutanate reprezintă manifestarea principală a bolii și acționează astfel:

Erupția evoluează în valuri afectând toate părțile pielii, precum și partea păroasă a capului, mucoasele conjunctivale, bucale și genitale. Prezintă un aspect de bubițe mici care evoluează treptat spre vezicule care conțin un lichid incolor. În timpul evoluției varicelei, lichidul capătă un aspect tulbure urmând a fi reabsorbit pentru a lăsa în urmă crustele, a căror infecțiozitate se pierde. În ceea ce privește numărul veziculelor, trebuie să știm că este variabil: pot apărea doar câteva, însă la fel de bine pot apărea chiar zeci sau sute. De asemenea, erupția este pruriginoasă, ceea ce înseamnă că provoacă mâncărimi.

La finalitatea perioadei de șapte-zece zile, crustele încep să se desprindă și să cadă. Pot rămâne zone hiperpigmentate temporare în urma acestora.

Varicela este considerată ca având o evoluție ușoară. Odată încheiată perioada de erupție, boala determină întărirea sistemului imunitar.

Diagnosticarea varicelei

Varicela este o boală evidentă din cauza erupțiilor cutanate specifice, fiind considerată ușor de recunoscut. Însă, un medic specialist poate confirma prezența virusului Varicelo-Zosterian în organism. Un diagnostic corect presupune o examinare fizică în urma căreia se poate solicita extragerea lichidului sau țesutului din vezicule pentru analiză.

Tratarea varicelei

Din cauza faptului că varicela este extrem de contagioasă, primul pas în tratarea bolnavului este izolarea acestuia la domiciliu. Perioada de izolare cuprinde o durată de la 7 până la 14 zile, finalizată abia după căderea crustelor de pe piele.

Tratamentul recomandat include:

  • Regim alimentar normal, la care se adaugă creșterea consumului de lichide precum ceai, supe, apă, sucuri naturale de fructe pentru creșterea nivelului de hidratare;
  • Administrarea antiinflamatoarelor, pentru ameliorarea febrei;
  • În ceea ce privește îmbăierea bolnavului, ea trebuie realizată fără ajutorul bureților, periilor sau a altor obiecte abrazive care pot rupe veziculele;
  • În caz de suprainfectare a veziculelor, medicul poate prescrie antibiotice sau unguente antibiotice.

Ameliorarea mâncărimii provocate de varicelă

Mâncărimea cauzată de vezicule este una dintre cele mai inconfortabile probleme cu care se confruntă bolnavii de varicelă. Pentru ameliorarea senzației de mâncărime, medicul poate prescrie administrarea unor medicamente antihistaminice.

Complicații survenite în urma varicelei

Varicela este considerată o boală cu evoluție ușoară însă ea poate cauza diferite complicații. Riscul de complicații este mai ridicat la adulți decât în rândul copiilor:

  • Este o inflamație produsă la nivelul creierului, care poate prezenta tulburări de vedere, de mers, vărsături sau somnolență.
  • Pneumonie variceloasă. Este o infecție a alveolelor pulmonare.
  • Sindromul de șoc toxic. Acest sindrom este produs de suprainfectarea veziculelor cu streptococ sau stafilococ. De obicei, această afecțiune poate evolua rapid și poate fi fatală.
  • Zona Zoster. Deși simptomele varicelei sunt eliminate, virusul Varicelo-Zosterian va rămâne în corp, într-o stare latentă, la nivelul rădăcinilor nervoase. În cazul unei imunități scăzute, virusul are posibilitatea de a se reactiva, provocând această boală caracterizată prin erupții dureroase.

Varicela la femeile însărcinate: Dacă o femeie contactează virusul responsabil de producerea varicelei în timpul sarcinii, acesta poate fi extrem de periculos pentru copil, deoarece poate cauza două forme atipice de varicelă:

  1. Varicela neo-natală. Apare în cazul infectării femeii gravide, cu trei-patru zile înainte de naștere. Copilul poate prezenta complicații grave precum: hepatita, bronhopneumonia, meningita sau encefalita.
  2. Varicela congenitală. Poate duce la nașterea unui copil cu malformații.

Prevenirea varicelei

Cea mai eficientă metodă de prevenție a apariției varicelei este, de departe, imunizarea activă realizată prin vaccinare. De regulă, vaccinul se administrează copiilor la vârsta de un an, dar poate fi făcut și copiilor cu vârsta de peste zece ani care nu au făcut boala…

De asemenea, pe lângă vaccin, se recomandă să evitați contactul cu persoanele bolnave, menținerea imunității printr-un regim echilibrat bogat în vitamine și minerale, activitate fizică regulată și evitarea sedentarismului.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More