Home Bebelusi 0-12 luniAlaptarea Când trebuie să diversificăm alimentaţia la bebeluşi?

Când trebuie să diversificăm alimentaţia la bebeluşi?

de bebee
1,8K views
Când trebuie să diversificăm alimentaţia la bebeluşi

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşul vostru este un pas foarte important în creşterea lui armonioasă. Diversificarea alimentaţiei poate începe când bebeluşul a depășit vârsta de șase luni. În timpul acestei schimbări majore în viaţa bebeluşului, acesta va descoperi gusturi noi şi texturi interesante.

Ce înţelegem prin diversificarea alimentației la bebeluşi?

Diversificarea alimentaţiei la bebeluş înseamnă introducerea treptată a noi alimente şi texturi în dieta celui mic. Înseamnă şi trecerea de la o dietă bazată exclusiv pe lapte la o dietă mai variată. Începeţi prin a introduce în dieta bebeluşului cereale, fructe şi legume înainte de a introduce în dieta lui carne, peşte sau ouă.

Treptat, bebeluşul va accepta mâncarea mai solidă. Dacă la inceput va tolera fructe şi legume pasate, cu timpul va ajunge să consume şi alte texturi care includ ingrediente tocate şi nu pasate.

De ce să începeți diversificarea alimentației celui mic?

După cum v-am menţionat anterior, se recomandă să începeți diversificarea alimentației pe la vârsta de cinci sau șase luni. La această vârstă, cei mici sunt pregătiți psihologic şi fizic să înceapă să mănânce alimente diverse.

Acest pas este deosebit de important în dezvoltarea emoțională şi psihomotorie a celui mic. Bebeluşul va învăța să mestece în loc să sugă. În plus, introducerea unor noi ingrediente în alimentația celui mic va favoriza şi dezvoltarea lui senzorială. Va putea distinge consistența, gustul, mirosul sau culoarea.
alimentatie bebelusi

Diversificarea alimentației apare atunci când nevoile celui mic în ceea ce priveşte nivelul de energie şi cantitatea de nutrienţi de care are nevoie nu mai pot fi îndeplinite de alăptarea la sân sau de hrănirea cu biberonul.

Este copilul gata pentru diversificarea alimentaţiei?

Veţi observa anumite semne atunci când bebeluşul vostru este gata să accepte şi alte alimente în afară de lapte. Iată câteva dintre cele mai importante semne:

  • Salivare excesivă.
  • Abilitatea de a ingera produse ce nu sunt lichide.
  • Dezvoltarea mişcării de a mesteca.
  • Abilitatea de a sta în picioare cu ajutor.
  • Control bun asupra gâtului şi a capului.
  • O abilitate crescută de a arăta ca îi este foame sau că este satul.

Incercaţi să observaţi dacă cel mic prezintă aceste semne. Dacă este cazul, începeţi să îi diversificaţi alimentaţia.

Cum să diversifici cu succes alimentația copilului?

Diversificarea alimentaţiei înseamnă, dupa cum v-am spus, să introduceți treptat mâncare solidă, texturi diverse, gusturi şi tipuri de alimente necunoscute până acum.

Între timp, laptele trebuie să rămână în alimentaţia copilului. Alimentele noi precum cerealele, fructele sau legumele trebuie să apară progresiv în alimentația celui mic.

Iată o schemă menită să vă ajute să diversificați alimentaţia bebeluşului:

  • În primele cinci luni de viață copilul va consuma doar lapte.
  • De la cinci-șase luni până la un an copilul poate începe să consume cereale pentru copii. Copilul trebuie să consume încă 500 ml de lapte pe zi ( două-trei biberoane în funcţie de vârstă). Cerealele pot fi incluse deja în dieta celui mic, deoarece conţin carbohidraţi complecşi care sunt mai greu de digerat decât lactoza din lapte. Prin urmare, celui mic nu îi va mai fi foame atât de des.
  • De la șase luni până la un an cel mic trebuie să consume în continuare lapte matern sau lapte formulă.
  • Pe la vârsta de șase luni, copilul poate începe să facă cunoştinţă cu mâncarea variată. Puteţi introduce în dieta lui legume (puteţi folosi cartoful pentru a da o textură aparte piurelului de legume). Puteţi introduce şi fructele în dieta bebeluşului. Cantitatea de fructe şi legume pe care o consumă cel mic trebuie să crească gradual.
  • Pe la vârsta de șapte luni, copilul poate începe să consume carne şi peşte. Acum, meniul copilului va conţine proteine animale diferite de cele din lapte. Poate consuma bucăţele mici de peşte/carne/şuncă/gălbenuş de ou.
  • De la șapte luni până la un an, cel mic va continua să mănânce diversificat. Puteţi începe acum să includeţi în alimentaţia celui mic produse lactate precum iaurtul. Cel mic va începe să mănânce şi orez, paste, pâine şi biscuiţi. Începând cu vârsta de opt luni va putea consuma şi cacao…

Toate cele menţionate anterior vă vor ajuta cu siguranţă să ştiţi cum să diversificaţi alimentaţia bebeluşului vostru.

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More