Home SarcinaTrimestrul 3 de sarcina Săptămâna 38 de sarcină

Săptămâna 38 de sarcină

de bebee
1,6K views
Saptamana 38 de sarcina

Săptămâna 38 de sarcină nu aduce atât de multe schimbări asupra mamei sau copilului, aşa cum au făcut cele precedente ei, dar, cu siguranţă, aduce momentul nașterii tot mai aproape şi o face pe viitoarea mămică din ce în ce mai nerăbdătoare. Iată cum decurge săptămâna 38 de sarcină şi la ce trebuie să te aştepţi:

Mama în săptămâna 38 de sarcină

Cel mai important lucru pe care mama trebuie să îl facă în săptămâna 38 de sarcină, dacă nu l-a făcut deja, este bagajul. Pune haine comode, poate o sursă de vitamine care să te ajute să îţi recapeţi energia după naştere, şosete groase, mai multe perechi de chiloți foarte comozi, tampoane absorbante pentru sâni,  tampoane igienice special pentru lăuze şi restul lucrurilor pe care le ai pe listă. Nu uita buletinul, cardul electronic de sănătate şi restul actelor necesare. Nu uita nici scaunul pentru maşină al copilului, pentru a te asigura că veţi parcurge amândoi primul lui drum spre casă în siguranţă.

Pe de altă parte, până să ajungem la punctul culminant al sarcinii, anume nașterea, în săptămâna 38 de sarcină ţi se vor întâmpla şi ţie multe lucruri, nu numai copilului. Acesta pune mare presiune pe vezica ta urinară, aşa că o să simţi în permanenţă nevoia de a merge la baie. Pe lângă asta, presiune va fi şi asupra venelor care duc sângele de la picioare la inimă, ce are ca efect glezne şi picioare umflate.

Fiind în săptămâna 38 de sarcină, sânii tăi încep probabil să producă colostrul, adică prima hrană pentru bebeluşul tău, asemănător cu laptele matern, dar mai bogat în proteine şi mai sărac în grăsimi şi zaharuri.

Ai impresia că în fiecare moment eşti pe cale să naşti din cauza contracțiilor. Dar dacă contracţiile sunt neregulate şi încetează dacă schimbi poziţia sau te plimbi puţin, probabil mai ai puţin de aşteptat până la momentul cel mare. Dacă totuşi doreşti mai mult ajutor cu privire la deosebirea contracţiilor Braxton-Hicks şi contracţiilor de naştere, cu siguranţă poţi să apelezi la un medic.

Deşi ceea ce se întâmplă acum în corpul tău nu îţi creează multe senzaţii noi, cu siguranţă stările prin care vei trece vor fi unele mult mai accentuate decât cele de până acum. Vei simţi nelinişte, anxietate, vei fi şi mai nerăbdătoare să îţi ţii copilul în braţe.

Copilul în săptămâna 38 de sarcină

În săptămâna 38 de sarcină copilul are reflexe, poate deja prinde cu degetele, iar tu mai ai puţin până vei simţi această senzaţie pentru prima dată. Organele sunt deja dezvoltate şi complet funcționale, aşa că micuţul este deja pregătit să se nască. Creierul îi cântăreşte deja aproximativ 400 de grame, iar el – aproape trei kilograme. Cât despre lungime, putem spune că deja e un copil mare, măsurând la sfârşitul acestei săptămâni aproximativ 50 de centimetri. Un alt lucru important care anunţă trecerea timpului şi apropierea momentului nașterii este că bebeluşului tău îi cade perișorul fin care i-a acoperit corpul în ultimele luni. Vei putea totuşi să îl observi pe cel rămas după naştere…

CITEȘTE ȘI:

Bebee.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More